Annons
Stora skillnader i läkemedelsbehandling

Stora skillnader i läkemedelsbehandling

Det finns både regionala och socioekonomiska skillnader när det gäller läkemedelsbehandling för Alzheimer.

6 mar 2018, kl 11:37
0

Det visar en utvärdering av demensvården som Socialstyrelsen publicerar. Andelen personer över 65 år som behandlas med demensläkemedel för Alzheimer varierar från som minst 1,1 procent i Örebro till som mest 2,6 procent i Västerbotten. Totalt i riket är andelen 1,9 procent. Den beräknade prevalensen av Alzheimer hos personer över 65 år är drygt 5,3 procent.

Personer med hög utbildning behandlas i högre grad med läkemedel för Alzheimer jämfört med lågutbildade. Skillnaden har dock minskat sedan 2012, konstaterar Socialstyrelsen. Då var sannolikheten för personer över 65 år att behandlas med läkemedel för Alzheimer 17 procent högre för högutbildade. Idag är skillnaden fyra procent.

Även födelseland ser ut att ha en påverkan på sannolikheten att läkemedelsbehandlas. Personer födda i andra nordiska länder har 23 procents högre sannolikhet att få medicin för sin Alzheimer, visar statistiken. Personer födda i länder utanför EU har däremot 15 procents lägre sannolikhet.

Det finns idag två typer av godkända läkemedelsbehandlingar för Alzheimer: kolinesterashämmare, som ges vid mild till måttlig Alzheimer, och memantin för behandling av måttlig till svår Alzheimer. Sedan 2012 har förskrivningen av memantin mer än tredubblats medan förskrivningen av enbart kolinesterashämmare är lika stor idag som för tio år sedan. Kombinationsbehandlingar med båda typerna av läkemedel har också tredubblats.

Eftersom förskrivningen totalt understiger den beräknade förekomsten av Alzheimer, bedömer Socialstyrelsen att det finns många som skulle behöva utredas, diagnostiseras och behandlas med läkemedel som sjukvården inte har upptäckt. Landstingen, och i synnerhet de landsting som förskriver minst läkemedel, behöver se över förskrivningen, menar myndigheten. Landstingen behöver också se över hur socioekonomiska faktorer och födelseland påverkar behandlingen.