Annons

Virus kan döda cancerceller

Ny lovande immunterapi som bygger på herpesvirus kan döda maligna melanomceller.

16 jun 2015, kl 13:30
0

Amgen har utvecklat en ny metod för att behandla cancer och det är den första så kallade onkolytiska immunterapin som visat på klinisk effekt i en fas III-studie.

Metoden som kallas T-VEC, talimogene laherparepvec, bygger på herpes simplex typ 1-virus som blivit genetiskt modifierat så att kroppens eget immunförsvar mot cancerceller stimuleras. Viruset producerar faktorn GM-CSF som aktiverar T-celler.

Dessutom har man gjort så att virusvarianten har förmågan att föröka sig inne i tumörceller och göra så att cellerna dör. Viruset är också omgjort sa att det inte är allmänt smittsamt.

Försöken från den publicerade kliniska studien gjordes bland patienter med en melanomsjukdom i stadie IIIb eller stadie IV och som inte var möjlig att operera bort. Undersökningen var randomiserad men öppen och behandlingen gavs som injektioner in i tumörvävnaden. Kontrollgruppen fick subkutana injektioner med GM-SCF.

Det primära slutmålet för studien var en varaktig respons vilket uppnåddes bland 16 procent i T-VEC-gruppen jämfört med 2,1 i kontrollgruppen. Det sekundära studiemålet var överlevnad och behandlingssvar vilket också var bättre bland de som fick T-VEC.

Behandlingen visade bäst resultat bland de patienter som hade melanom i ett tidigt stadie och bland de som inte ännu inte fått någon annan terapi. Fler studier pågår för att se hur effekten är bland de som har en mer aggressiv sjukdom.