Nytt läkemedel mot diabetes typ II i förmånen

Xultophy från Novo Nordisk bedöms kunna förbättra blodsockernivåer hos vissa diabetiker och subventioneras nu.

16 jun 2015, kl 11:54
0

Det nya läkemedlet Xultohpy från Novo Nordisk som innehåller liraglutid och insulin degludek ingår nu i läkemedelsförmånen. Läkemedlet subventioneras enbart för behandling av vuxna patienter med diabetes typ II som tidigare har provat metformin, sulfonureider eller insulin, eller när metformin eller sulfonureider inte är lämpliga.

För att subventioneras ska annan långverkande insulinbehandling visat sig att inte räcka till för att nå behandlingsmålet på grund av upprepade hypoglykemier.

TLV skriver i sitt beslut att man gjort bedömningen att företaget har visat att Xultophy har bättre effekt än kombinationen av Lyxumia och Lantus som bedöms som en jämförbar behandling.

Däremot är kostnaden för grundbehandlingen högre för Xultophy. Å andra sidan är kostnaderna framför allt för komplikationer är lägre, anser TLV.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng