Nyheter

Narkolepsiläkemedel kan förbättra minnet

Studie visar att det centralstimulerande läkemedlet modafinil som används vid narkolepsi kan förbättra närminnet hos personer med depression.

Central infart sattes i artär

En 77-årig kvinna drabbades av stroke efter att en kateter som skulle ge henne läkemedel, vätska och näring in i blodet, hade placerats i en artär istället för i en ven.

Vill se fler vaccin i vaccinationsprogrammet

Fem läkare från Astrid Lindgrens barnsjukhus har studerat allvarliga infektionsfall hos barn mellan åren 2008 och 2013, och konstaterar att ett utökat barnvaccinationsprogram med bland annat rotavirusvaccin, skulle minska behovet av sjukhusvård i betydande grad.

Forskningsprojekt om RSV får 29 miljoner euro

Forskare från flera länder ska samla information om RS-viruset som varje år drabbar över 30 miljoner barn under fem år världen över. Förhoppningen är nya riktlinjer för behandling, men även nya läkemedel och framtagandet av vaccin.

Markör kan ge prognos om prostatacancer

Forskare i Boston har identifierat högriskpatienter genom att mäta lägstanivå av PSA efter behandling.

Antidepressiva ökar risken för benbrott hos äldre

Risken för höftfraktur nästan fördubblades för äldre som tagit antidepressiva, visar en ny studie från Finland.

Globalt samarbete kring MS får 15 miljoner euro

Ett nytt samarbetsprojekt för att hitta nya behandlingar för multipel skleros, MS, inleds och har fått ett anslag på 15 miljoner euro från EU-kommissionen.

Vaccinskeptiker tillfrågad av Donald Trump

Den blivande presidenten har tillfrågat Robert Kennedy Jr, en uttalad vaccinkritiker, om att leda en kommission för ”vaccinsäkerhet och vetenskaplig integritet”.

Viktigt protein för cellgifts-behandling identifierat

Forskare vid Karolinska institutet har identifierat ett protein som hämmar effekten av den viktiga cellgiftsbehandlingen mot akut myeloisk leukemi.

Progesteronbehandling kan hjälpa mot missfall

En studie på kvinnor som haft återkommande missfall visar att behandling med hormonet progesteron kan ge goda resultat.

Sidor