Annons

Zelboraf blir inte subventionerat

Cancerläkemedlet Zelboraf kommer inte att ingå i högkostnadsskyddet. Enligt TLV har företaget begärt ett för högt pris.

26 okt 2012, kl 11:31
0

Annons

Zelboraf (vemurafenib) behandling av patienter med malignt melanom som spridit sig eller inte kan opereras bort. Läkemedlet ges endast till patienter med en BRAF-mutation. Omkring 200 personer drabbas varje år.

Trots att Zelboraf visat sig ge en förlängs överlevnad med ungefär 3,6 månader jämfört med dakarbazin, anser Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket att hälsovinsterna inte står i relation till kostnaderna för behandlingen. Därför beslutar TLV att läkemedlet inte ska bi subventionerat och inte ingå i högkostnadsskyddet.

– Det är ett bra läkemedel och det är angeläget att patienterna får tillgång till det. Därför bekymrar det oss att läkemedelsföretaget väljer att begära ett så högt pris, säger Niklas Hedberg, chef för avdelningen för nya läkemedel på TLV, i ett pressmeddelande.

Roche är besvikna och överraskade av TLV:s beslut eftersom man anser sig ha bevisat för TLV att Zelboraf är kostnadseffektivt. En anledning är att behandlingen är skräddarsydd och endast ges till de patienter har nytta av den.

Artikeln uppdaterades 2012-10-29 kl 09:35