Waran toppar biverkningslistan igen

Waran är det enskilda läkemedel som åter fick flest rapporter om allvarliga biverkningar år 2006. Läkemedelsverkets lista visar också att TNF-alfahämmarna har en fortsatt framskjuten plats.

20 apr 2007, kl 13:29
6

Under 2006 fick Läkemedelsverket in 5130 rapporter om biverkningar, vilket var en ökning med 1000 stycken jämfört med föregående år. Antalet dödsfall där ett samband med biverkningsreaktionen inte kunde uteslutas var 108.

Antikoagulantiabehandling som ges för att förebygga blodpropp har liksom tidigare år en framskjuten plats i rapportering av allvarliga biverkningar och dödsfall. Bland enskilda läkemedel fick Waran flest rapporter om allvarliga biverkningar, 143 stycken, följt av Trombyl (97).

Läkemedel för behandling av reumatoid artrit, Remicade, Humira och Enbrel, kommer alla högt upp på listan över allvarliga biverkningar. Men flertalet av de biverkningar som rapporterats för dessa läkemedel har kommit in via registeruppföljning i sjukvården och representerar därför en intensifierad spontanrapportering som påverkar antalet rapporter.

Flest rapporter registrerades för barn- och ungdomar där det oftast gällde lindriga vaccinreaktioner.
Bland vuxna dominerade åldersgruppen 61 ? 80 år med en överrepresentation för kvinnor.

6 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

 1. min pappa har ätit waran i 8 veckor,har nu fått röda utslag på armar ben o rygg,det kliar jättemycket.Kan det vara en biverkan ? Tacksam för svar

 2. Kan man få muskelsvaghet p g a Waranbeh. Är en 84-årig kvinna som haft stroke för 9 år sedan. Min granne skickar in denna fråga via sin dator.

 3. Jag föreslår att du kontakter behandlande läkare eller Läkemedelsupplysningen på Läkemedelsverket. De har telnr 0771 46 70 10 och har öppet helgfria vardagar kl 08-20.

 4. Jag föreslår att du kontakter behandlande läkare eller Läkemedelsupplysningen på Läkemedelsverket. De har telnr 0771 46 70 10 och har öppet helgfria vardagar kl 08-20.

 5. Hej!
  Har tagit Waran varje dag i 17 år efter en stor kraftig Stroke i höger hjärnhalva som även gav en blödning. Vänster kroppshalva helt utslagen. Kämpade mig tillbaka efter många rehabiliteringar med mycket träning, blev ganska bra med hygglig livskvalité. Fick Prostatacancer 2007 som spred metastaser till Skelettet 2015. Är nu 70 år.
  Biverkningar Waran: Kan man få av Waran: Muskelsvaghet? Hjärntrötthet? Smärtor/Värk?
  Andra biverkningar??? Alternativ medicin?? Tacksam om svar. Mvh Sture Fransson.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng