Farmacevter kan bli skyldiga att anmäla oseriösa läkare

I framtiden kan det bli en skyldighet för apotekspersonal att anmäla läkare eller tandläkare som förskriver beroendeframkallande läkemedel på ett oseriöst sätt. Detta är en av de punkter som ska utredas i ?Operation patientsäkerhet? som nyligen sjösattes av regeringen.

20 apr 2007, kl 13:32
0

Apotekspersonal är en av de grupper i samhället, förutom missbrukarna själva, som bäst känner till läkare som förskriver beroendeframkallande läkemedel på ett oseriöst sätt.
Redan i juni 2005 framlades en rapport på dåvarande regeringens uppdrag, där ett av förslagen var att få till stånd enklare sätt för apotekspersonal att anmäla suspekta förskrivningar av narkotika. Men nu vill alltså regeringen göra en ny översyn.
Varför behöver ni utreda detta igen?
? Det stämmer att Mobilisering mot narkotika gjort en översyn, och deras rapport finns med i det här arbetet. Men den har inte lett till någonting och vi ansåg inte att den var så konkret att man direkt kunde skriva en proposition på det, säger Karin Johansson, statssekreterare hos socialminister Göran Hägglund.
I den tidigare rapporten finns även förslag om minskade förpackningsstorlekar för beroendeframkallande läkemedel och att recept för särskilda läkemedel skulle ha en kortare giltighetstid, men sådana läkemedelsspecifika frågor kommer enligt Karin Johansson inte att vara en del av översynen. Utredaren ska presentera sitt uppdrag senast den 31 december 2008.


Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng