Annons

Voltaren minskade opioidbehovet efter kejsarsnitt

God smärtlindring efter kejsarsnitt leder inte bara till tidig mobilisering. Det befrämjar också relationen mellan mamma och barn.Postoperativ behandling med opioider ger visserligen smärtlindring, men kan även ge biverkningar som till exempel illamående hos mamman. Det kan dessutom passera till barnet via modersmjölken.Med detta som bakgrund har en grupp vid anestesi- och intensivvårdskliniken vid Karolinska […]

24 jun 2002, kl 19:20
0

Annons

God smärtlindring efter kejsarsnitt leder inte bara till tidig mobilisering. Det befrämjar också relationen mellan mamma och barn.
Postoperativ behandling med opioider ger visserligen smärtlindring, men kan även ge biverkningar som till exempel illamående hos mamman. Det kan dessutom passera till barnet via modersmjölken.
Med detta som bakgrund har en grupp vid anestesi- och intensivvårdskliniken vid Karolinska sjukhuset undersökt om opioiderna kunde minskas efter tillägg med Voltaren. I en studie med 50 patienter fick hälften 50 mg Voltaren var åttonde timme det första dygnet. Kontrollgruppen fick placebo. Samtliga patienter erhöll dessutom Ketogan.
Gruppen som fick Voltaren minskade Ketoganförbrukningen med 61 procent gentemot kvinnorna i kontrollgruppen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng