Annons

H2-block kan vara alternativ till Losec vid HP-erradikering

Många människor behandlas med protonpumpshämmare för sina magbesvär. Kanske alltför många.Henrik Arnell, vid Karolinska sjukhuset, har gjort en litteraturstudie för att hitta jämförande undersökningar vid behandling av Helicobacter pylori-positiva magsårs- och refluxesofagitsjukdomar. Bakgrunden är att det i information från Läkemedelsverket 1996 rekommenderades trippelterapi med protonpumpshämmare och två antibiotika. Målet var en behandlingseffekt på minst 90 […]

24 jun 2002, kl 19:11
0

Många människor behandlas med protonpumpshämmare för sina magbesvär. Kanske alltför många.
Henrik Arnell, vid Karolinska sjukhuset, har gjort en litteraturstudie för att hitta jämförande undersökningar vid behandling av Helicobacter pylori-positiva magsårs- och refluxesofagitsjukdomar. Bakgrunden är att det i information från Läkemedelsverket 1996 rekommenderades trippelterapi med protonpumpshämmare och två antibiotika. Målet var en behandlingseffekt på minst 90 procent. Trippelterapi där protonpumpshämmaren bytts ut mot Histamin2-receptorantagonister ansågs bara ha effekt på 63 procent av patienterna.
Men vid sin litteraturgenomgång finner inte Henrik Arnell stöd för detta. Behandling med Histamin2-receptorantagonister har bättre resultat än redovisat och flera studier visar på likvärdiga resultat som med protonpumpshämmare ? men till en lägre kostnad. Dokumentationen är dock begränsad och Henrik Arnell anser att fler jämförande studier mellan preparaten skulle ha ett hälsoekonomiskt värde.
Studien presenterades som poster och fick pris i sin sektion.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng