Fel E-vitamin kan ha använts i kosttillskott

Användandet av antioxidanter har ökat efter rapporterna om att fria radikaler kan orsaka sjukdomar, till exempel i hjärta och kärl. Antioxidanter, speciellt vitamin E, i kosten har i gengäld visat sig förbättra stabiliteten i det aterosklerotiska placket och minska risken för att blodproppar ska bildas.Antioxidanter i kosttillskott har dock inte haft önskad effekt. Nu visar […]

24 jun 2002, kl 19:11
0

Annons

Användandet av antioxidanter har ökat efter rapporterna om att fria radikaler kan orsaka sjukdomar, till exempel i hjärta och kärl. Antioxidanter, speciellt vitamin E, i kosten har i gengäld visat sig förbättra stabiliteten i det aterosklerotiska placket och minska risken för att blodproppar ska bildas.
Antioxidanter i kosttillskott har dock inte haft önskad effekt. Nu visar professor Tom Saldeen, vid Institutionen för kirurgiska vetenskaper/Rättsmedicin i Uppsala, att detta kan bero på att fel E-vitamin använts.
Vanlig kost innehåller huvudsakligen gamma-tokoferol, medan kosttillskott huvudsakligen innehållit alfa-tokoferol ? som i sin tur kan sänka gamma-tokoferolet. Nu har man i Uppsala testat ett nytt kosttillskott, Vitamin E Gamma Cardinova, och kunnat konstatera att det hade god effekt mot trombocytaggregation och trombosbildning.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng