Annons

Fel E-vitamin kan ha använts i kosttillskott

Användandet av antioxidanter har ökat efter rapporterna om att fria radikaler kan orsaka sjukdomar, till exempel i hjärta och kärl. Antioxidanter, speciellt vitamin E, i kosten har i gengäld visat sig förbättra stabiliteten i det aterosklerotiska placket och minska risken för att blodproppar ska bildas.Antioxidanter i kosttillskott har dock inte haft önskad effekt. Nu visar […]

24 jun 2002, kl 19:11
0

Användandet av antioxidanter har ökat efter rapporterna om att fria radikaler kan orsaka sjukdomar, till exempel i hjärta och kärl. Antioxidanter, speciellt vitamin E, i kosten har i gengäld visat sig förbättra stabiliteten i det aterosklerotiska placket och minska risken för att blodproppar ska bildas.
Antioxidanter i kosttillskott har dock inte haft önskad effekt. Nu visar professor Tom Saldeen, vid Institutionen för kirurgiska vetenskaper/Rättsmedicin i Uppsala, att detta kan bero på att fel E-vitamin använts.
Vanlig kost innehåller huvudsakligen gamma-tokoferol, medan kosttillskott huvudsakligen innehållit alfa-tokoferol ? som i sin tur kan sänka gamma-tokoferolet. Nu har man i Uppsala testat ett nytt kosttillskott, Vitamin E Gamma Cardinova, och kunnat konstatera att det hade god effekt mot trombocytaggregation och trombosbildning.