Annons

Eget läkemedelsintresse påverkar förskrivningen

JUSTUS är projektet där allmänläkarna ska uppdatera sin kunskap på sina egna villkor, istället för att styras av producenternas marknadsföring.Allmänläkare från sex vårdcentraler och tre kvalitetscirklar inom primärvården i Stockholm deltar i projektet som är fokuserat på tre områden: högt blodtryck, depression och magsår/ont i magen. Varje grupp har lottats att bevaka ett område speciellt, […]

24 jun 2002, kl 19:11
0

JUSTUS är projektet där allmänläkarna ska uppdatera sin kunskap på sina egna villkor, istället för att styras av producenternas marknadsföring.
Allmänläkare från sex vårdcentraler och tre kvalitetscirklar inom primärvården i Stockholm deltar i projektet som är fokuserat på tre områden: högt blodtryck, depression och magsår/ont i magen. Varje grupp har lottats att bevaka ett område speciellt, medan de andra används som kontroll.
När projektet nu börjar utvärderas, tycks det som om vissa avsedda effekter uppnåtts.
Preliminära siffror från två vårdcentraler visar att det i terapiområdet högt blodtryck skedde en liten minskning, fem procent, av förskrivningen av kalciumantagonister, medan kontrollgruppen istället ökade förskrivningen med 30 procent. I gruppen som inriktat sig på magsår/ont i magen minskade förskrivningen av protonpumpshämmare.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng