Invandrade barn mest smittade av Helicobacter pylori

Helicobacter pylori tycks smitta inom familjen, inte vid gruppkontakter som dagis och skola. Barn med invandrarbakgrund är betydligt mer utsatta för magsårsbakterien än barn födda i Sverige av svenska föräldrar.Detta är slutsatser som dras efter en undersökning av mellanstadiebarn som gjorts vid Sachsska barnsjukhuset och Karolinska sjukhuset i Stockholm. Ylva Tindberg, som presenterade resultaten på […]

24 jun 2002, kl 19:21
0

Annons

Helicobacter pylori tycks smitta inom familjen, inte vid gruppkontakter som dagis och skola. Barn med invandrarbakgrund är betydligt mer utsatta för magsårsbakterien än barn födda i Sverige av svenska föräldrar.
Detta är slutsatser som dras efter en undersökning av mellanstadiebarn som gjorts vid Sachsska barnsjukhuset och Karolinska sjukhuset i Stockholm. Ylva Tindberg, som presenterade resultaten på Läkarstämman, konstaterade att 93 procent av de infekterade barnen hade en invandrarbakgrund. Barn som ej fötts i Sverige var smittade i dubbelt så hög utsträckning som barn som fötts i Sverige av föräldrar med invandrarbakgrund. Infektion var däremot inte vanligare bland barn födda i Sverige av svenska föräldrar, även om de växte upp i invandrartäta områden.
Hur smittspridningen sker kommer att utredas vidare, men att den sker tidigt är känt. Detta bekräftas av den undersökningen som gjorts vid Universitetssjukhuset MAS i Malmö, för att kartlägga spridning bland svenska barn och ungdomar. Den visade att smitta sker före fyra års ålder och sedan ligger relativt stabilt genom uppväxten.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng