Villkor klara för läkemedelsförteckningen

Datainspektionen har nu beslutat om villkor för informationsöverföringen till förskrivarna inom ramen för den nya läkemedelsförteckningen.

29 nov 2005, kl 12:56
0

Annons

Sedan i somras samlar Apoteket in information om alla receptbelagda läkemedel som patienterna hämtar ut på apoteken.

Om patienten ger sitt samtycke ska förskrivare och farmacevter kunna få tillgång till informationen i form av en så kallad läkemedelsförteckning.


Oavsett samtycke överförs dock informationen till ett vårdregister på Socialstyrelsen, där den lagras i avidentifierad form för att kunna användas för forskning och uppföljning av läkemedelsanvändningen.


Nu har Datainspektionen beslutat om formerna för överlämnandet av information inom ramen för läkemedelsförteckningen. Enligt ett pressmeddelande från Apoteket ställer myndigheten en rad villkor; samtycket från patienten ska kunna kontrolleras i efterhand, det ska vara möjligt att se vem som har tagit del av informationen och när det skett, och det måste finnas rutiner för återkallade samtycken.

Den som hämtar information måste också kunna identifiera sig på ett säkert sätt, och överföringen måste vara skyddad. Patienten måste också själv kunna få tillgång till informationen via internet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng