Annons
“Viktigt säkra apotekstillgång i glesbygd”
Agneta Luttropp (MP) vill kunna miljömärka läkemedel.

“Viktigt säkra apotekstillgång i glesbygd”

LmV tar pulsen på Miljöpartiet. Äldres läkemedelsanvändning är en viktig fråga den kommande mandatperioden anser Agneta Luttropp.

28 aug 2014, kl 10:02
0

Agneta Luttropp

Miljöpartiet
Ledamot i Socialutskottet

Har Miljöpartiet planer för det statligt ägda Apoteket AB? 
– Vi vill behålla de delar av apoteket som staten äger idag. Däremot har vi inga planer att köpa tillbaka de privata apoteken, det är en skräckpropaganda som ibland hörs. Vi ser positivt på att apoteken i större utsträckning utför hälsorelaterade tjänster men tror inte att reglering och tvång av Apoteket AB är den rätta vägen att gå.

Med undantag från att apoteken blivit fler och att öppettiderna utökats, hur ser du på den omreglerade apoteksmarknaden?
– En nackdel är att tillgången till läkemedel inte har följt med tillgången till apotek. Vi i Miljöpartiet har också en rädsla för att de privata aktörer som driver apotek i glesbygden. Vad händer med dem om de inte är tillräckligt lönsamma?

Dagens nivå för högkostnadsskyddet, 2 200 kronor, vad anser du om den?
Vi var inte för den senaste höjningen och vi vill inte höja den mer. Men heller inte sänka den.

Är den fria marknaden det bästa sättet att få fram nya läkemedel eller finns det terapiområden där staten bör styra vad det ska satsas på?
Det är ingenting som vi har diskuterat. Men jag skulle kunna tänka mig att det kan vara bra för vissa särläkemedel och när det gäller preparat mot sällsynta diagnoser.

Hur viktigt är det med läkemedelsforskning och utveckling i Sverige? 
Det är en oerhört viktig bransch och det är viktigt att vi har en egen läkemedelsindustri. Framför allt är den kliniska forskningen väldigt viktig, utan den faller allting annat. Här har vi väldiga problem där läkare inte får tid och möjlighet att bedriva forskning. Den kliniska forskningen måste få en högre status och det är ingenting vi kan styra från riksdagen. Däremot kan vi uppmuntra till att den bedrivs.

Vi har inte lagt in vår budget att staten ska vara med och bidra med pengar så att företagen stannar i Sverige. 

Finns det läkemedel, förutom dagens smittskyddsläkemedel, som bör vara kostnadsfria för patienten?
– Ser man till samhället och inte bara individen så kan jag tänka mig att preparat mot demenssjukdomar som alzheimer skulle kunna vara det.

Bör staten reglera priserna på läkemedel som inte ingår i förmånen? 
Vi vill stävja att läkemedel plockas ut ur förmånen av företagen. Men priset på livsstilsläkemedel som potenshöjare, det tycker jag marknaden kan sköta själv.

Ska Tullverket ha möjlighet att beslagta läkemedel som skickas inom EU som misstänks vara illegala?
– Ja det tycker jag.

Bör myndigheter som Läkemedelsverket och EMA ta hänsyn till miljöaspekter för ett läkemedel när de beslutar om godkännande?
Ja. Transport och produktion är områden där miljöhänsyn måste tas. Att ta hänsyn till det är ett sätt att trycka på företagen och kan bli ett bra incitament till förbättrat miljöarbete. Jag är övertygad om att det finns sätt att miljöcertifiera läkemedel.

Vilka frågor inom läkemedelsområdet anser du vara de viktigaste den kommande mandatperioden?
–  Det är miljöhänsyn vid tillverkning och användning, apotekstillgång i glesbygd och att förbättra äldres läkemedelsanvändning.