Annons

Vidarkliniken får fortsatt dispens för antroposofiska medel

Regeringen har gett klartecken till Vidarkliniken att de får fortsätta att sälja de antroposofiska medel som används vid kliniken. Tillståndet är tillfälligt och gäller i ett år, och regeringen kräver att Vidarkliniken uppfyller vissa krav för att tillståndet inte ska dras in.

18 dec 2008, kl 18:12
0

Annons

Vidarkliniken har under många år fått dispens för att sälja antroposofiska läkemedel, och regeringen har nu beslutat att ge kliniken ytterligare ett års villkorligt försäljningstillstånd.
För att tillståndet inte ska dras in kräver regeringen att Vidarkliniken under 2009 ansöker om tillstånd som traditionellt växtbaserade läkemedel för fem av sina mest sålda Weleda-preparat. Detta utöver de två preparat som redan ligger på myndighetens bord.
Så länge Vidarkliniken uppfyller det kravet får de fortsätta använda samtliga av sina preparat, även de icke godkända, under 2009.
– På sikt är tanken att vi inte ska ha några sådana särskilda regler utan att allt ska vara godkänt av Läkemedelsverket, säger Martin Kits, pressekreterare hos Göran Hägglund.

Orsaken till den fortsatta dispensen är att regeringen väntar in den nya lagstiftning om antroposofiska medel som är på gång inom EU, något som även Vidarklinken välkomnar.

Senast 15 juni ska tillverkaren skriftligt redovisa exakt vilka preparat de skickat in ansökan om, annars kan det tillfälliga försäljningstillståndet dras in redan från halvårsskiftet.