Annons

VI TYCKER

Vem bör sköta prisförhandlingarna av läkemedel för att användningen ska bli så kostnadseffektiv som möjligt? Under sommaren kritiserades RFV för att sätta dålig press på läkemedelsföretagen vid prisförhandling av läkemedel (DN 19 och 20 juli 2001). Enligt kritiken skulle statens utgifter kunna sänkas med 20 procent om RFV vore en bättre förhandlare.

23 aug 2001, kl 14:05
0

Marianne Boivie,Landstingsförbundet

? För att kunna bedöma värdet på ett nytt läkemedel måste den som förhandlar ha nära kontakt med hälso- och sjukvården, känna till vilka olika läkemedel och behandlingar som finns, hur effektiva dessa är, vilka alternativ som finns etcetera. Vår kritik mot RFV grundar sig på att den nära kontakten med sjukvården saknas. Vi anser att den nya Läkemedelsförmånsnämnden skall besluta om subvention och förhandla om priset på läkemedlen.

Jan-Erik Ögren,Sjukhusapoteket,Skellefteå

? Skillnaden i pris för nyregistrerade läkemedel har minskat kraftigt mellan EU-länderna de senaste åren. För äldre läkemedel är dock skillnaderna mycket stora. Vad vi kan konstatera är att vi har och har haft en kraftig förskjutning mot nya dyra läkemedel, dessutom har vi haft en icke föraktlig volymtillväxt de senaste fem åren.

Som betalare av läkemedelsnotan är det naturligt att landstingen får ett stort inflytande vid prisförhandlingarna.

Berndt Nilsson Ordförande HSO

? Naturligtvis är den kritik som riktats mot RFV befogad. En så stor prisskillnad mellan länder inom EU och att det i vissa lägen är lönsamt med parallellimport pekar mot att det finns brister i systemet. Vilka kan jag dock inte säga. Det kan vara så att RFV inte satsar tillräckligt, personellt och kompetensmässigt, på förhandlingarna.

Som läget ser ut i dag ser jag ingen annan instans än RFV som kan sköta uppdraget. Om man i den kommande läkemedelspropositionen till hösten fastnar för att inrätta en särskild läkemedelsnämnd kan det vara lämpligt att det överförs till den.

Gunilla Johansson Distriktsläkare, Uppsala

? Kritiken mot RFV är befogad i så motto att priserna på nya läkemedel oftast ligger på en för hög nivå och där man som doktor har svårt att med gott samvete skriva ut dem. Fördelarna gentemot tidigare preparat måste vara medicinskt vinstgivande.

Läkemedelsverket, eventuellt tillsammans med läkemedelskommittéer, borde vara lämpade att ta fram priser på nya läkemedel. Denna tvärprofessionella grupp har all bakgrundsfakta för det nya läkemedlet och tillgång till olika kunskapsområden.

Steiar Höeg Vd Astrazeneca Sverige

? Kritiken mot RFV:s sätt att sköta förhandlingarna är inte sakligt underbyggd. Regeringsformen styr RFV:s myndighetsutövning till att allsidigt beakta relevanta intressen. RFV har aldrig haft uppgiften att sätta läkemedelspriser på samma nivå som länder med halva vår köpkraft.

Om Riksdagen även framdeles vill forma en enhetlig läkemedelsförmån samt hålla apotekens priser lika över landet, så är det rimligen en statlig myndighet som skall värdera läkemedelsindustrins fritt satta priser eller förhandla med industrin om priserna.