Pfizer fick klartecken för pengarna tillbaka-garanti

Pengarna tillbaka om effekten uteblir. Det lovade läkemedelsbolaget Pfizer nyligen i en klinisk prövning modell annorlunda. Studien anmäldes till den brittiska kontrollmyndigheten PMCPA, som dock inte hade något att anmärka.

23 aug 2001, kl 14:04
0

Annons

Läkemedelskoncernen Pfizer genomförde nyligen en klinisk prövning i Storbritannien med syfte att utvärdera om en resultatgaranti är en användbar strategi i marknadsföringen av den marknadsledande lipidsänkaren atorvastatin (Lipitor).

Allmänläkarna som ingick i studien hade friheten att skriva ut valfri statin till lämpliga patienter. Efter en utvärdering omedelbart efter studietiden var tanken att en återbetalning skulle göras, motsvarande läkemedlen för de patienter som trots medicineringen inte uppnått en förutbestämd kolesterolsänkning.

Beloppet skulle ha utbetalats till den myndighet som har ansvaret för läkemedelskostnaderna. Ett veto från en etikkommitté gjorde dock, enligt den brittiska allmänläkartidningen Pulse, att den planerade utbetalningen aldrig verkställdes.

Inte oacceptabelt

En brittisk apotekschef anmälde nyligen företaget till kontrollmyndigheten Prescription Medicines Code of Practice Authority (PMCPA), eftersom han ansåg att Pfizer gjort sig skyldiga till ett oacceptabelt försök att påverka förskrivningen.

Myndigheten friade dock företaget med motiveringen att det inte nödvändigtvis är oacceptabelt att erbjuda någon typ av resultatgaranti.