Jobbet orsakar sjukdom på apoteken

I en enkät som under våren gått ut till apoteksanställda uppger närmare 60 procent att de varit borta från arbetet någon gång under förra året på grund av sjukdom. Var sjätte av dessa anser att sjukfrånvaron hade samband med arbetet.

23 aug 2001, kl 14:04
0

Annons

ARBETSMILJÖ Under våren har Apoteket AB tillsammans med fackförbunden undersökt sjukfrånvaron bland personalen.

Enkäten som precis slutförts har ännu inte sammanställts.

? Men de rådata vi har bekräftar det vi länge anat, att en stor del av sjukfrånvaron beror på arbetsmiljön, säger Camilla Frankelius, biträdande förbundsdirektör i Sveriges farmacevtförbund.

Enligt Camilla Frankelius har närmare 60 procent av dem som svarat på enkäten under 2000 haft någon form av sjukfrånvaro. Var sjätte ansåg att den hade samband med arbetet.

Sjuka kunder inte orsaken

? Och då handlar det inte om att man blir smittade av sjuka kunder utan faktorer i arbetsmiljön som till exempel stress, säger Camilla Frankelius.

När nu arbetsgivare och fackförbunden i höst ska analysera enkäten är det framförallt den arbetsrelaterade sjukfrånvaron som man närmare ska titta på.

? Vad vi är mest intresserade av är om det finns några orsaker till sjukdom som är vanligare än vad vi hade förväntat oss, säger Christer Wretman på Apoteket AB.

Enkäten gick ut till drygt 3 000 anställda.68 procent svarade, vilket anses vara en hög siffra eftersom ingen påminnelse gick ut.

Mellan januari/december 1999 och januari/december 2000 ökade sjukfrånvaron på apoteken med 22,1 procent. I landet ökade sjukpenningdagarna med drygt 13 procent mellan december 1999 och december 2000.