Vegetariskt sänker blodtrycket

Vegetarianer har lägre blodtryck än köttätare visar en ny studie.

3 mar 2014, kl 12:30
0

Det är en japansk studie, publicerad i JAMA Internal Medicine, som visar på ett samband mellan vegetarisk kost och blodtryck. Forskarna har analyserat resultaten av 32 observationsstudier som jämförde blodtrycket på cirka 21 600 individer som ätit kött eller inte.

Förutom observationsstudierna har forskarna tittat på sju kliniska randomiserade studier. I dessa ingick totalt cirka 300 personer. I de studierna ändrade en del av deltagarna på sin kost och slutade äta kött medan andra fortsatte. Deltagarna följdes sedan i snitt under 16 veckor.
I de kliniska studierna definierades vegetarisk kost som att personerna inte åt kött, däremot var ägg, fisk och mejeriprodukter ok.

Deltagarna med en vegetarisk kost hade i båda typerna av studier ett lägre blodtryck än köttätarna. I de kliniska studierna var det systoliska trycket i snitt 4,8 mm Hg lägre hos vegetarianerna, i observationsstudierna i snitt 6,9 mm Hg lägre. Det diastoliska trycket var i snitt 2,2 respektive 4,4 mm Hg lägre hos de som inte åt kött.

Den hälsoskillnaden är enligt forskarna jämförbar med en viktminskning på fem kilo eller en kost med låg salthalt.
Att minska det systoliska trycket med 5 mm Hg är enligt forskarna förknippat med 9 procent lägre risk att dö i kranskärlssjukdom och 14 procent lägre risk att dö i stroke.

Forskarna bakom studien tror att växtbaserad kost kan vara en bra behandling av högt blodtryck.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng