FDA: Testa dig igen om svaret blir negativt
Foto: Istock

FDA: Testa dig igen om svaret blir negativt

USA:s läkemedelsmyndighet FDA varnar för falskt negativa antigentest för covid-19.

16 aug 2022, kl 10:08
0

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA varnar för falskt negativa testsvar på hemmatester för covid-19. FDA uppmanar nu alla som får negativt svar på ett antigentest att inte lita på resultatet förrän det bekräftats med minst ett test till. Detta för att minska risken för falskt negativa resultat som kan öka smittspridningen.

Den nya FDA-rekommendationen gäller vare sig man har covid-19-symtom eller ej, skriver myndigheten.

Falskt negativa testsvar kan öka spridning

I Sverige finns inte längre någon rekommendation till privatpersoner om att testa sig om man misstänker att man har covid-19. Men i takt med sommarens växande smittspridning har försäljningen av hemmatester för covid-19 flerdubblats även i vårt land. Det har apoteken rapporterat i flera medier.

I USA vill myndigheterna att medborgarna fortsätter att testa sig. FDA skriver i sin nya information om antigentesterna att covid-19-testning fortsätter att vara en hörnsten i nationens kamp mot pandemin. Och att även om antigentesterna för hemmabruk inte är perfekta så erbjuder de en snabb och bekväm testmöjlighet.

FDA ser därför positivt på att människor använder antigentesterna, men vill påverka användningssättet. Myndigheten framhåller att antigentesterna inte är lika säkra som laboratorietester, till exempel PCR-tester. Speciellt i tidiga sjukdomsfaser och hos en smittad person som saknar symtom är det risk att antigentester visar negativt trots att man har viruset. Detta vill FDA att användarna ska ta höjd för.

FDA-rekommendationen är att när testet visar positivt så bör man utgå från att svaret är korrekt. Men om det visar negativt bör man göra ett nytt test om ett par dygn. Och i vissa lägen kan även ytterligare test behövas, anser FDA. Det gäller om även det andra testet visar negativt men man har symtom som kan vara covid-19.

– FDA:s nya rekommendation om antigentester för covid-19för hemmabruk understryker vikten av upprepad testning efter ett negativt resultat för att öka chanserna att upptäcka en infektion. Dessa rekommendationer är baserade på sund vetenskaplig evidens, säger i ett pressmeddelande Jeff Shuren, chef för FDA:s Center for devices and radiological health.