Världens äldsta drog analyserad

Arkeologiska undersökningar invid Rio Grande i Texas, USA, visar att meskalin har använts i området så långt tillbaks som 5 700 år. Fynden har daterats med hjälp av kol-14-metoden samt analyserats med både tlc- och gas-/masspektrometriska metoder.

23 maj 2002, kl 23:58
0

Enligt en undersökning som publiceras i lördagens nummer av Lancet har meskalin använts sedan 5 700 år tillbaks i tiden. Kaktusfynden har gjorts i Shumlagrottan vid Rio Grande i Texas i USA. Enligt kol-14-metoden har fynden åldersbestämts till att vara runt 5700 år gamla.

Enligt Jan G Bruhn, vid Uppsala Universitet, som har utfört analyserna, är detta det äldsta plantfynd som vid en kemisk analys har gett en bioaktiv substans.

Med hjälp av både vätskekromatografi och gas-/masspektrometri har proverna analyserats och meskalin har påvisats i de båda analyserade proverna.

Resultaten styrker tesen att indianer i Nordamerika kände till och använde psykotropa droger så långt tillbaks som 5 700 år.

Meskalin är en naturlig hallucinogen från peyotekaktusen med psykotropa effekter. Den framställdes på laboratorier redan 1918 för att användas som medicin inom den psykiatriska vården.

Indianerna i Mexico har använt torkade bitar, ofta i samband med religiösa riter. Meskalin narkotikaklassades 1966 i Sverige. Det är starkt beroendeframkallande.