Världens äldsta drog analyserad

Arkeologiska undersökningar invid Rio Grande i Texas, USA, visar att meskalin har använts i området så långt tillbaks som 5 700 år. Fynden har daterats med hjälp av kol-14-metoden samt analyserats med både tlc- och gas-/masspektrometriska metoder.

23 maj 2002, kl 23:58
0

Annons

Enligt en undersökning som publiceras i lördagens nummer av Lancet har meskalin använts sedan 5 700 år tillbaks i tiden. Kaktusfynden har gjorts i Shumlagrottan vid Rio Grande i Texas i USA. Enligt kol-14-metoden har fynden åldersbestämts till att vara runt 5700 år gamla.

Enligt Jan G Bruhn, vid Uppsala Universitet, som har utfört analyserna, är detta det äldsta plantfynd som vid en kemisk analys har gett en bioaktiv substans.

Med hjälp av både vätskekromatografi och gas-/masspektrometri har proverna analyserats och meskalin har påvisats i de båda analyserade proverna.

Resultaten styrker tesen att indianer i Nordamerika kände till och använde psykotropa droger så långt tillbaks som 5 700 år.

Meskalin är en naturlig hallucinogen från peyotekaktusen med psykotropa effekter. Den framställdes på laboratorier redan 1918 för att användas som medicin inom den psykiatriska vården.

Indianerna i Mexico har använt torkade bitar, ofta i samband med religiösa riter. Meskalin narkotikaklassades 1966 i Sverige. Det är starkt beroendeframkallande.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng