Annons

Vårdrelaterade infektioner minskar

Andelen vårdrelaterade infektioner har minskat från 9,3 till 8,9
procent, enligt en undersökning från SKL. Samtidigt ökar
antibiotikabehandlingarna.

22 maj 2012, kl 13:02
1

Annons

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, mäter förekomsten av vårdrelaterade infektioner två gånger om året. Vårens mätning visar att andelen vårdrelaterade infektioner minskat från 9,3 till 8,9 procent. En så låg siffra har bara förekommit en gång sedan mätningarna startade för fyra år sedan.
– Det är skönt att se att de vårdrelaterade infektionerna åter minskar, men det är ännu för tidigt för att tala om ett riktigt trendbrott. Att göra vården säkrare är ett långsiktigt arbete, säger Göran Stiernstedt, chef för avdelningen för vård och omsorg på SKL, i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar att de vårdrelaterade infektionerna minskat mest bland de äldre patienterna på sikt. Trots det ökar antibiotikabehandlingen.
– Tyvärr fortsätter vården att öka antibiotikabehandlingen av patienterna. Det är en trend som måste brytas för att vi inte ska öka risken för resistensutveckling och smittspridning, säger Göran Stiernstedt,

Grundläggande hygien och klädregler hjälper till att minska smittspridningen. I mätningen visas att det i snitt är 81 procent av kommunerna och 91 procent av landstingen som följer klädreglerna. Däremot följer bara 43 procent av kommunerna och 68 procent av landstingen hygienrutinerna, som innebär att personalen spritar händerna före och efter kontakt med patienten och använder handskar och förkläde.

I vårens mätning har fler personer inom både landsting och kommun deltagit.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer