Annons

Var sjätte svensk har handlat läkemedel illegalt

Var sjätte svensk säger sig i en undersökning ha köpt receptbelagda läkemedel illegalt. Totalt uppskattas den illegala marknaden i Sverige omsätta 860 miljoner kronor på ett år. Samtidigt har nu Läkemedelsverket på grund av pengabrist tvingats lägga sin kampanj mot den illegala näthandeln på is.

16 feb 2010, kl 11:44
1

Det är läkemedelsföretaget Pfizer som finansierat en undersökning av den illegala läkemedelshandeln i Europa. Företaget med produkter som potensläkemedlet Viagra och fettsänkaren Lipitor tillhör ett av de företag vars produkter är populära på den illegala marknaden. Ibland är det produkter som innehåller rätt substans, men ofta inte och ibland är de falska produkterna direkt farliga.

Enligt marknadsundersökningen
handlar västeuropéer falska receptbelagda mediciner för drygt 100 miljarder kronor om året, svenskarna står för 860 miljoner kronor.

De flesta
köparna finns i Tyskland och Italien där 38 procent av de tillfrågade säger sig ha handlat illegala läkemedel, antingen över internet, när de varit utomlands, av vänner eller på nattklubbar. Drygt 16 procent av svenskarna säger sig ha gjort samma sak. Genomsnittet i de tillfrågade länderna var 14 procent. Totalt ingick 14 000 personer i 14 länder i undersökningen, varav 1000 i Sverige.

Av de svenskar
som uppgav att de köpt läkemedel illegalt, hade 40 procent gjort det på internet. Skälet till näthandeln var tid och pengar.
Läkemedelsverket startade hösten 2008 en stor kampanj om den illegala näthandeln, men har nu avbrutit den.
? Ja på grund av den ekonomiska situationen har vi tvingats lägga den på is ett tag, säger Kerstin Hjalmarsson, utredare på myndigheten.
? Men vi hoppas att vi ska få igång kampanjen igen när ekonomin blir ljusare.
Viktminskningsläkemedel, influensaläkemedel och läkemedel mot erektil dysfunktion är stora produkter på de illegala internetapoteken.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

 1. ATT: Ingert Nilsson

  Hej
  Tack för bra och informativ hemsida!
  Jag undrar hur jag skulle kunna få tillgång till denna undersökning?
  Studerar Medie- och kommunikationsvetenskap och tänkte skriva examensarbete angående detta.

  Tack på förhand
  Sandy