Östrogenforskning kan bli behandling mot diabetes

En forskargrupp i Lund tror sig vara ett diabetesläkemedel för kvinnor på spåren.

16 feb 2010, kl 10:46
0

Annons

Kvinnor insjuknar sällan i typ 2 diabetes före klimakteriet då nivåerna av östrogen minskar kraftigt. Östrogen anses därför ha en viktig antidiabetisk effekt.

Det är en nyupptäckt
receptor för de insulinproducerande cellerna, den tredje ?GPR30? som gör att forskarna tror sig vara en behandling på spåren. I djurförsök har man visat att en substans, G-1, som stimulerar den tredje GPR30-receptorn har positiv effekt. Insulinfrisättningen stimuleras när blodsockret stiger och hormonet glukagon, som höjer blodsockerhalten, hämmas. Liknande resultat fick forskarna i preliminära experiment med mänskliga insulinceller.

Substansen G-1 är
inte lika effektiv som östrogen men experimenten visar att principen fungerar. Nästa steg är att se om det är möjligt att, utan allvarliga biverkningar, utveckla mer potenta substanser än G-1.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng