Vänta och se vid ögoninfektion

Antibiotika ger endast en liten effekt på utläkningen vid bakteriell konjunktivit enligt en rapport.

29 okt 2013, kl 13:04
0

Att behandla bakteriell ögoninfektion med antibiotika ger en mätbar men liten effekt på utläkningen. Det konstaterar Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU efter att ha gått igenom en Cochranerapport.

Rapporten som SBU har kommenterat är en uppdatering av en Cochrane-analys från 2006. Totalt ingår 11 randomiserade dubbelblinda studier utförda i USA, Storbritannien, Holland, Mali och Marocko. Slutsatsen är att antibiotika ger en marginell skillnad i utläkningstid jämfört med placebo.

Bakteriell konjunktivit är en infektion i slemhinnan som täcker ögonvitan och insidan av ögonlocket. Infektionen kan drabba alla åldrar men är vanligare hos barn och kännetecknas av att ögat blir kladdigt och rött. Infektionerna behandlas främst i primärvården och en vanlig metod är ögondroppar med antibiotika. Men det går enligt SBU ofta bra att vänta och se om infektionen läker ut av sig själv.

I Sverige har vi enligt SBU en tradition av att vara återhållsamma med antibiotika vid bakteriell ögoninfektion eftersom tillståndet är ofarligt.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng