Annons
Samarbetar om värmetåligt vaccin
Foto: iStockphoto

Samarbetar om värmetåligt vaccin

Läkemedelsföretaget GSK samarbetar med Bill & Melinda Gates Foundation om att utveckla värmetåliga vacciner.

30 okt 2013, kl 10:53
0

Annons

Ett problem med att transportera och tillhandahålla vaccin i avlägsna och svåråtkomliga områden är att vaccin är känsliga för värme och måste hållas kylda under transporten och på plats. I länder där temperaturen är hög och elförsörjningen otillförlitlig kan det vara svårt.

Nu satsar läkemedelsföretaget GSK tillsammans med Bill & Melinda Gates Foundation 1,8 miljoner dollar på forskning som syftar till att utveckla värmetåliga vacciner, enligt ett pressmeddelande.

Forskningsprojektet kommer initialt att fokusera på adjuvanten AS01 som används i GSKs malariavaccinkandidat RTS,S. Det vaccinet är utvecklat för att främst användas av barn i Afrika söder om Sahara, där det kan vara svårt att hålla vaccin kylda. Ett mer värmetåligt AS01 skulle även kunna användas i GSKs andra vacciner som innehåller den adjuvanten, enligt läkemedelsföretaget.

Idag, onsdag, möts världsledare i Stockholm för en halvtidsöversyn av vaccinalliansen Gavi Alliance arbete. Alliansens mål är att vaccinera 243 miljoner barn och på så sätt förebygga 4,4 miljoner dödsfall mellan åren 2011-2015. Sverige planerar att öka bidraget till Gavi, från 368 miljoner kronor i bidrag i år till 450 miljoner kronor under 2014.

Inför mötet uppmanade Läkare utan gränser Gavi Alliance att prioritera fyra områden för att se till att fler barn får ett heltäckande vaccinationsskydd. Ett prioriterat område är just att utveckla värmetåliga vacciner.  De andra områdena är sänkta vaccinpriser, att utöka vaccineringen av barn över ett år och att göra de priser på vacciner som Gavi förhandlat sig till tillgängliga för andra humanitära organisationer.