Vädjan räckte inte – läkemedel begränsas
Efter en hemställan från Läkemedelsverket inför regeringen begränsningar i hur mycket läkemedel enskilda får hämta ut i taget. Beslutet meddelades under en presskonferens på onsdagsförmiddagen. Fr v: Catarina Andersson Forsman, generaldirektör, Läkemedelsverket och Lena Hallengren, socialminister (S).

Vädjan räckte inte – läkemedel begränsas

För att undvika läkemedelsbrist kan man från och med i dag bara hämta ut läkemedel för tre månader i taget.

1 apr 2020, kl 11:30
0

Fredrik Boström.

Fredrik Boström.

Läkemedelsverket har gjort en hemställan till regeringen om att begränsa mängden läkemedel som får hämtas ut på öppenvårdsapotek. Från och med den 1 april, det vill säga i dag, är det därför inte tillåtet att hämta ut mer läkemedel än för en tremånadersperiod i taget. Anledningen är en kraftigt ökad efterfrågan på läkemedel med anledningen av det pågående coronavirus-utbrottet.

– I den kris vi befinner oss är tillgången till läkemedel oerhört viktig. Under de senaste veckorna har vi kunnat se att efterfrågan på läkemedel har ökat kraftigt och det beror framför allt på ett ökat uttag av läkemedel på apotek, sade socialminister Lena Hallengren, vid en presskonferens tidigare i dag.

Begränsning av läkemedel

Hon betonade att det i dagsläget inte råder någon brist på läkemedel. För att motverka en framtida sådan gick Läkemedelsverket den 19 mars ut med en vädjan till apotek och andra aktörer om att själva begränsa uttagen av läkemedel, något som Läkemedelsverket har rapporterat om.

Detta sedan bland annat Alvedon restnoterats och tagit slut på många apotek. Läkemedelsverket har också fått signaler om att efterfrågan på malarialäkemedlet klorokinfosfat, som också används för behandling av covid-19-patienter har ökat på senaste tiden, som Läkemedelsvärlden rapporterat.

Lena Hallengren sade vid pressträffen att vädjan om självbegränsning haft en viss effekt, men inte tillräcklig.

Har apoteken varit för dåliga på att säga nej till kunder som velat köpa mer läkemedel än nödvändigt?
– Nej, vi har sett en kraftig minskning av volymerna som hämtats ut, så apotekens egna begränsningar har haft effekt. Det man gör nu har inget att göra med det man förväntade sig när man gick ut med uppmaningen, säger Fredrik Boström, chefsfarmaceut på branschorganisationen Sveriges Apoteksförening.

Att uttagen nu ändå begränsas i en förordning tyder ju på att det finns ett glapp mellan vad man förväntade sig och vad som uppnåddes?
– Som vi har förstått det ser man det inte som ett glapp. Det är klart att det finns en möjlighet att viss försäljning har skett utanför förmånen, men detta beslut ger apoteken verktyg att se till att situationen håller sig på den nuvarande nivån framöver, säger Fredrik Boström.

Ger tyngre argument

Vad innebär den nya förordningen för apoteken?
– Det ger apoteken ett lagligt stöd att neka uttag av läkemedel för mer än tre månader i taget, vilket blir ett ännu tyngre argument mot de kunder som inte vill ta sitt samhälleliga ansvar och på egen hand begränsa uttagen.

Normalt sett subventioneras läkemedel inom förmånen endast om patienten tar ut läkemedel för tre månader i taget. Patienten kan dock ta ut en hel årsförbrukning av receptbelagda läkemedel om hen betalar hela kostnaden själv. I och med den nya förordningen tas den möjligheten bort. De nya reglerna ska enligt regeringen gälla tillsvidare och så länge som anses nödvändigt.