Annons
Astrazenecas vaccintester väntas återupptas i USA

Astrazenecas vaccintester väntas återupptas i USA

Studien fortsätter även i Brasilien. Den testperson som avlidit ska inte ha fått vaccinkadidaten.

22 okt 2020, kl 12:00
0

Annons

Astrazeneca förväntas återuppta sina tester för ett covid-19-vaccin även i USA inom den kommande veckan, enligt källor till nyhetsbyrån Reuters. Företagets vaccintester pausades förra månaden efter att en deltagare insjuknat, men återupptogs strax efter i alla länder utom USA. I går rapporterades även om att en person som ingick testgruppen för företagets vaccin i Brasilien hade avlidit. Senare framkom dock att personen inte ska ha fått covid-19-vaccinkandidaten utan tillhörde kontrollgruppen.

Vaccintester pausades i väntan på utredning

I september stoppades Astrazeneca tester av ett kandidatvaccin mot covid-19 efter att en deltagare insjuknat, vilket Läkemedelsvärlden då rapporterade om. Personen drabbades av en typ av nervinflammation och stoppet i studien var enligt företaget en försiktighetsåtgärd som är standard när en oförklarlig sjukdom uppstår.

Sex dagar senare återupptogs testerna i Storbritannien och flera andra länder. Detta efter att en oberoende kommitté och den brittiska tillsynsmyndigheten Medicines health regulatory authority (MHRA) hade gjort en undersökning och bekräftat att det var säkert att fortsätta testerna.

I USA har dock testerna varit fortsatt pausade i väntan på en utredning från USA:s läkemedelsmyndighet FDA. Enligt källor till nyhetsbyrån Reuters väntas testerna återupptas denna vecka.

Person i testgrupp har avlidit

I går rapporterade Reuters även om att en testperson för Astrazenecas vaccin har avlidit. Representanter för vaccinutvecklarna bekräftade dock att testerna skulle fortsätta och sa i ett uttalande att det inte fanns några risker med den kliniska prövningen.

Enligt källor skulle tyder det mesta på att personen var i den grupp som fick meningitvaccin i stället för covidvaccinet. Federal university of Sao Paolo, som hjälper till att samordna studien i Brasilien, har också uppgett att en oberoende granskningskommitté har rekommenderat att försöken fortsatte.

CNN Brasil har uppgett att testpersonen var en 28-årig person som dog av covid-19-komplikationer.

Bygger på förkylningsvirus från apor

Aztrazeneca utvecklar vaccinkandidaten AZD1222 i samarbete med forskare vid Oxford university. Vaccinet bygger på ett försvagat förkylningsvirus (adenovirus) från schimpanser.

Forskarna har modifierat det genom att tillsätta genetiskt material från det nya coronaviruset sars-cov-2. De har tillsatt det så kallade spikeproteinet som sticker ut från coronaviruset. Vaccinet ska därigenom få kroppens egna celler att börja producera mängder av spikeprotein. Detta ska i sin tur få immunförsvaret att börja tillverka antikroppar och aktivera t-celler mot spikeproteinet.