Astrazeneca har återupptagit vaccintester

Astrazeneca har återupptagit vaccintester

Efter det tillfälliga stoppet har Astrazeneca nu återupptagit testerna av ett covid-19-vaccin.

14 sep 2020, kl 11:20
0

Annons

Astrazeneca har återupptagit sina vaccintester för ett kandidatvaccin mot covid-19. Det meddelade läkemedelsföretaget i ett pressmeddelande under helgen. Testerna i den pågående fas III-studien stoppades av säkerhetsskäl förra veckan efter att en deltagare hade insjuknat.

Under pausen, som varade i sex dagar, gjordes en undersökning för att ta reda på om personens sjukdom hade något samband med vaccinet. Både den oberoende kommittén och den brittiska tillsynsmyndigheten Medicines health regulatory authority (MHRA) bekräftade efter undersökningen att det var säkert att fortsätta testerna.

Lämnar inte ut medicinsk information

Astrazeneca har inte gått ut med vad personen drabbades av för sjukdom, och skriver i pressmeddelandet att de inte kan lämna ut någon mer medicinsk information. Enligt tidigare medierapportering drabbades den berörda personen av en nervinflammation i ryggmärgen.

– Astrazeneca har gjort precis som man enligt regelverket ska göra om något allvarligt som potentiellt kan vara en risk inträffar i en studie. Det är det korrekta standardförfarandet, sa Charlotta Bergquist, Läkemedelsverkets vaccinkoordinator, tidigare till Läkemedelsvärlden angående stoppet.

Hon påpekade då också att det kan vara svårt att ta reda på om personen insjuknande av en annan orsak eller om det berodde på vaccinet.

Utökar vaccintester

Astrazenca utvecklar sin vaccinkandidat AZD1222 i samarbete med Oxford university, och deras studie pågår förutom i Storbritannien även i andra länder.

Under helgen meddelade även läkemedelsföretagen Pfizer och BioNTech att de utökar sin fas III-studie med ytterligare 14 000 deltagare. I deras studie deltar därmed 44 000 personer. Läkemedelsvärlden rapporterade förra veckan om att EU-kommissionen har avslutat förhandlingar med BioNTech-Pfizer om att reservera 200 miljoner doser av ett potentiellt vaccin. Förhandlingarna innefattar också en möjlighet att köpa upp ytterligare 100 miljoner doser när ett vaccin har visat sig vara säkert och effektivt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng