Anti-vaxx på Facebook på väg att byta strategi

Anti-vaxx på Facebook på väg att byta strategi

Det växande vaccinmotståndet i sociala medier handlar allt mer om politik och allt mindre om hälsa, visar studie.

6 okt 2020, kl 10:35
0

Världshälsoorganisationen, WHO, anser att minskande vaccinationstäckning i spåren av ett allt mer organiserat vaccinmotstånd är ett av de allvarligaste hoten mot den globala folkhälsan. Just nu varnar WHO särskilt för risken att den rörelse som kallas ”anti-vaxx” ska minska människors vilja världen runt att vaccinera sig mot covid-19, när vacciner börjar komma.

Vaccinmotstånd som politisk rättighet

Som Läkemedelsvärlden rapporterat har flera av de stora sociala medieplattformarna på senare år infört olika förändringar för att begränsa spridning av felaktig information om vacciner. Men sociala medier är fortfarande vaccinmotståndarnas viktigaste arena för spridning av negativa påståenden om vacciner. Det gäller inte minst Facebook.

En grupp amerikanska forskare har nu undersökt hur vaccinmotståndet på Facebook har förändrats under åren 2009-2019. De har publicerat studien i American journal of public health.

Under de tio studerade åren har vaccinmotståndarnas aktivitet på Facebook, enligt studien, ökat kraftigt. Och innehållet i budskapen har förändrats. För tio år sedan dominerades anti-vaxx-kommunikationen enligt analysen av mer traditionellt innehåll. Det handlar exempelvis om felaktiga påståenden om risker med vacciner samt konspirationsteorier om att etablissemanget döljer dessa risker.

Men på senare år handlar argumenten på de studerade Facebooksidorna allt mindre om forskning och fakta och allt mer om vaccinering och medborgerliga rättigheter. Diskussionerna på anti-vaxx-sidor om vacciners säkerhet och effektivitet har minskat, medan diskussionerna om politiska principer som medborgerliga rättigheter har ökat. Vaccinmotståndarna gör vaccinfrågan till en fråga om individens fria val.

– Att tala om nej till vaccinering som en medborgerlig rättighet gör att vaccinmotståndarna slipper diskutera vetenskap och i stället kan debattera om värderingar, särskilt om allas rätt till ett fritt val. Men i det här fallet kan personer som utövar denna rättighet skada alla andra.

Det sade David Broniatowski, som ledde undersökningen, i ett pressmeddelande i samband med att studien publicerades. David Broniatowski är  docent i systemstyrning och systemteknik vid George Washington university. Han gjorde studien tillsammans med forskare vid University of Maryland och Johns Hopkins university.

Vaccinmotstånd på Facebook ökar

I projektet analyserade forskargruppen över 250 000 inlägg på 204 Facebooksidor som uttrycker motstånd mot vaccinationer. Inläggen var postade mellan oktober 2009 och oktober 2019.

Forskarna såg att mängden av inlägg som uttryckte vaccinmotstånd ökade trappstegsvis. Det var särskilt tre händelser som ledde till ökningar.

Den första kraftiga ökningen kom 2015 efter att ett mässlingsutbrott som startade på Disneyland i Kalifornien fått stor uppmärksamhet. Utbrottet väckte mycket diskussion om vikten av att vaccinera barn mot mässling, en diskussion som mobiliserade av vaccinmotståndarna.

Nästa ökning kom året därpå. Detta efter att den filmen ”Vaxxed – from cover-up to catastrophe” lanserats. Manusförfattare, producent och regissör är den före detta läkare och forskare som med förfalskade forskningsresultat spred myten om samband mellan mässlingsvaccin och autism. Filmen startade en våg av vaccinmotstånd på Facebook och inläggen handlade till stor del om medborgerliga rättigheter. Att inte vaccinera sig och sina barn beskrevs, enligt den aktuella studien, som civilt motstånd.

Vaccinmotståndarnas aktivitet ökade ytterligare under 2019. Då framför allt på Facebooksidor som var inriktade på vaccinmotstånd i en viss amerikansk delstat. Inläggen handlade främst om diskussioner kring lagändringar om vacciner och hur man skulle rösta i lokala val för att stoppa vissa lagförslag.

Forskarna bakom studien menar att deras resultat tyder på att vaccinmotståndarna blir allt mer organiserade och politiskt inriktade. De rekommenderar myndigheter och folkhälsopolitiker att utveckla sin kommunikation till befolkningen om vacciner för att även kunna möta värderingsargument om exempelvis individens fria val.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng