Vaccinmakare försvarar sig mot kritik

Representanter för de stora vaccintillverkarna försvarade sig i går under en offentlig utfrågning. De menar att de inte varit med och skapat en falsk bild av hotet med svininfluensan.

27 jan 2010, kl 14:30
0

Annons

Vid en så kallad publik hearing i Europarådets parlamentariska församling, PACE, på tisdagen nekade läkemedelsindustrin till anklagelser om att de skulle ha spritt en falsk bild av hotet från influensan. Heringen hölls efter att den tyska politikern och epidemiologen Wolfgang Wodarg presenterat misstankar om att industrin påverkat Europas myndigheter.

Enligt Wolfgang Wodarg ska tillverkare av vaccin mot H1N1 ha påverkat experter och myndighetspersonal att utfärda pandemivarningar med syftet att driva upp efterfrågan på vaccin och på så sätt tjäna stora pengar. Han menar att vaccinerna testats dåligt och att stora mängder människor nu utsatts för onödiga risker.

Luc Hessel, enhetschef på Sanofi Pasteur MSD och representant för branschorganisationen European Vaccine Manufacturers, sade under heringen att industrin gjorde vad som tillfrågades av den.
– Industrin reagerade snabbt och gjorde såg till att regeringarna kunde beställa de mängder vaccin som de önskade.

Innan hearingen meddelade  WHO att de inte anser att de utsatts för inflytande av läkemedelsindustrin, något som bland andra Wolfgang Wodarg anklagat dem för. I ett uttalande säger representanter från WHO att de tar sitt uppdrag om att förse medborgarna med tillförlitlig information på största allvar och att de har gjort så under den senaste pandemin.