Vaccinering minskade HPV-infektioner hos unga

Förekomsten av HPV-infektioner hos unga flickor har minskat med hälften i USA sedan man började vaccinera, visar en studie.

24 jun 2013, kl 07:25
0

Foto: iStockphoto

I en studie publicerad i The Journal of Infectious Diseases har forskarna genom data från en nationell hälsoundersökning jämfört förekomsten av olika HPV-stammar hos flickor mellan 14 och 19 år. Forskarna jämförde förekomsten mellan 2003 till 2006, innan det första vaccinet mot HPV, Gardasil, introducerades i USA, med åren 2007-2010, då vaccinet godkänts. Gardasil godkändes på den amerikanska marknaden 2006. Vaccinet skyddar mot HPV 16 och 18, som kan orsaka livmoderhalscancer, och 6 och 11, som kan orsaka kondylom.

Enligt studien minskade förekomsten av HPV-infektioner med 56 procent mellan 2007-2010. Förekomsten av de HPV-stammar som vaccinet förebygger minskade till 5,1 procent mellan 2007-2010, jämfört med 11,5 procent mellan 2003-2006. Studien visade även att flickor som fått åtminstone en dos av vaccinet hade en 82 procent lägre risk för HPV-infektioner. Forskarna var själva förvånade över resultatet och menade att det kan bero på flockimmunitet eller vaccinet är mycket mer effektivt än man tidigare trott.

Den amerikanska smittskyddsmyndighetens chef Tom Frieden menar att resultaten är betryggande och att det borde vara en påminnelse om att det är viktigt att vaccinera unga flickor, då bara en tredjedel av amerikanska flickor mellan 13-17 är vaccinerade med tre doser. 
– Våra låga vaccinationsnivåer representerar 50 000 tragedier som kan förebyggas. 50 000 flickor kommer under sin livstid att utveckla livmoderhalscancer som kan förhindras om vi når en vaccinationstäckning på 80 procent. För varje år som går utan att vi når den nivån kommer 4 400 flickor att få livmoderhalscancer, säger Tom Frieden i ett pressmeddelande.

I USA är motståndet mot HPV-vaccinerna fortfarande stort. En studie visade att nästan hälften av de tillfrågade inte tänkte vaccinera sina döttrar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng