Vaccin mot rotavirus orsakar inte tarmproblem

Rotavirusvaccin ökar inte risken för blockerade tarmar hos spädbarn. Det visar en ny studie.

8 feb 2012, kl 11:57
0

Rotaviruset kan orsaka svår diarré, vilket kan leda till att vissa barn behöver vårdas på sjukhus. Nu visar en amerikansk studie på cirka 800 000 barn att risken att hamna på sjukhus med tarmvred (när en del av tarmen glider in i en annan) inte var större hos vaccinerade barn än ovaccinerade.
– Vi kan inte utesluta att en låg nivå risk skulle kunna existera, säger forskaren Irene Shui, från Harvard Medical School i Boston, till Reuters, men menar att nyttan med vaccinet är större än riskerna.

Rotavirusvaccin infördes i USA 1998, men efter rapporter om tarmvred drogs den första versionen av vaccinet tillbaka. Det har dock funnits oro att även andra rotavirusvacciner kan öka risken. Men det visar den här studien att det inte finns.

Forskarna undersökte sjukhusinläggningar på grund av tarmvred hos vaccinerade och ovaccinerade barn mellan 2006 och 2010. Man jämförde också med sjukhusinläggningar mellan 2001 och 2005, innan man börjat vaccinera igen.

En månad efter att 787 000 barn blivit vaccinerade fanns det 21 fall av tarmvred, medan det i den ovaccinerade gruppen fanns 20,9 fall. Studien finansierades av det amerikanska smittskyddsinstitutet.

Rotavirus är en av de främsta anledningarna till diarré i många länder och orsakar omkring 500 000 dödsfall bland barn under fem år varje år. Omkring hälften av dessa i Afrikanska länder. Varje år orsakar rotaviruset upp till 50 000 sjukhusinläggningar i USA. Varken Sverige eller Norge vaccinerar mot rotavirus idag, men det norska Folkhelseinstituttet föreslog nyligen att vaccinet ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet. I stort sett alla barn i Sverige drabbas en eller flera gånger om året av viruset och runt 2 000 behöver varje år sjukhusvårdas på grund av infektionen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng