Annons

Framodlade celler ger hopp för Parkinsonsjuka

Forskare har lyckats odla fram hjärnceller som kan öka förståelsen om
vad som orsakar genetisk Parkinson. Det kan leda till nya
behandlingsmöjligheter.

9 feb 2012, kl 12:08
0

Nu har forskare i USA gjort ett genombrott i Parkinsonforskningen. Genom att odla fram mänskliga hjärnceller kan de nu se exakt hur genmutationer orsakar ärftlig Parkinson.
– Det här är första gången som mänskliga dopaminneuroner har tagits fram från Parkinsonsjuka patienter med mutationer på parkingenen, säger forskaren Jian Feng till BBC News, som ledde studierna.

Enligt Jian Feng är det omöjligt att använda levande neuroner, därför var man tvungna att odla fram dem i labb. Djurmodeller saknar ofta parkingenen och utvecklar därmed inte sjukdomen, därför kan de inte användas för den här typen av forskning.

Forskarna använde hud från fyra personer, två friska och två med sjukdomen. Parkingenen kontrollerar produktion av enzymet monoaminoxidas, som i sig kontrollerar dopamin. När genen muterar ökar nivån av enzymet som kan vara toxiskt för dopaminproducerande hjärnceller.

Genom att testa nya behandlingar hoppas forskarna kunna stoppa mutationen och på så sätt kunna förhindra att patienterna utvecklar den här formen av Parkinson.