Annons
Barn fick drickbar vaccin-kandidat mot tarmbakterie
Behovet av mer lättskötta preventivmedel anses stort inte minst i utvecklingsländer med sämre tillgång till hälso- och sjukvårdsservice.

Barn fick drickbar vaccin-kandidat mot tarmbakterie

Svenska forskare har med lovande resultat testat ett vaccin mot tarminfektion bland barn i Bangladesh.

20 nov 2019, kl 10:20
0

Annons
Ann-Mari Svennerholm

Ann-Mari Svennerholm, Sahlgrenska akademin. Foto: Johan Wingborg.

Forskare vid Göteborgs universitet arbetar sedan länge med att utveckla ett vaccin mot enterotoxinbildande E. koli-bakterier, även kallade etec-bakterier. Infektion med sådana tarmbakterier är en av de vanligaste orsakerna till diarréer och orsakar många sjukdoms- och dödfall särskilt bland barn i låg- och medelinkomstländer. Etec-infektion är även en vanlig orsak till diarré hos resenärer till dessa länder.

Det finns för närvarande inget vaccin mot etec-bakterier på marknaden och Världshälsoorganisationen, WHO, anser att utveckling av ett sådant vaccin är en prioriterad fråga för den globala folkhälsan.

Placebokontrollerad studie

Göteborgsforskarna har i tidigare studier hos vuxna i Sverige och Bangladesh sett en god säkerhet hos den svenska vaccinkandidaten, som kallas Etvax. Nu har den med lovande resultat prövats även hos barn i en randomiserad, placebokontrollerad fas I/II-studie i Bangladesh. Studien har publicerats i the Lancet infectious disease.

Studien omfattade sammanlagt 430 barn i åldrarna sex månader-fem år. Vid två tillfällen fick alla barnen dricka en bikarbonatlösning som neutraliserar magsyra. Lösningen gavs till spädbarn med sked, medan de äldre barnen drack den i en mugg. 280 av barnen fick lösning som innehöll vaccinkandidaten och de återstående 150 fick placebo, alltså enbart bikarbonatlösning.

Resultatet visade att Etvax var säkert med endast milda och, i några få fall, måttliga biverkningar som illamående och kräkning.

Bra immunsvar

Och när immunsvaret analyserades i blod- och avföringsprover, överträffade resultatet forskarnas förväntningar.

– Vi hittade starka immunsvar i tarmen hos majoriteten av barnen, även de allra yngsta, som också är de mest utsatta för etec-diarré, säger i ett pressmeddelande Ann-Mari Svennerholm, professor i infektion och immunitet på Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och ansvarig för studien.

Spädbarnen utvecklade starka immunsvar i 50–80 procent av fallen, vilket är ett tecken på att vaccinet kan ha önskad skyddseffekt. Hos de äldre barnen i åldern ett till fem år utvecklade 80–100 procent ännu högre nivåer av immunitet. När Etvax gavs i kombination med ett immunstimulerande medel förbättrades resultaten ytterligare, särskilt hos spädbarnen.

Utvecklingen av Etvax fortsätter nu med en fas I-studie i Zambia och en fas II-studie i Gambia.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng