Annons
Vill begränsa giltighets-<br>tiden för antibiotikarecept

Vill begränsa giltighets-
tiden för antibiotikarecept

Kunder med antibiotikarecept som håller på att gå ut vill inte sällan hämta ut läkemedlen ”för säkerhets skull”.

20 nov 2019, kl 11:27
0

Agnieszka Madej.

Agnieszka Madej.

Johan Olofsson

Ett par gånger i veckan händer det att kunder som Agnieszka Madej, farmaceut på nätapoteket Apotea, expedierar vill hämta ut antibiotikarecept som förskrivits för flera månader sedan.

Som kund hos Apotea ser man alla sina recept och hur länge de är giltiga i samband med att man gör en beställning av ett receptbelagt läkemedel. Det kan bidra till att vissa kunder väljer att hämta ut antibiotika i samband med att receptet håller på att gå ut, för att vara ”bra att ha”, tror Agnieszka Madej.

– Det är jättebra att man kan se vilka läkemedel man har, samtidigt som jag som farmaceut vill att kunderna ska ha en så bra följsamhet till behandlingen som möjligt.

“Minska felaktig användning”

Johan Olofsson, apotekare på Gröndals apotek i Stockholm, har liknande erfarenheter. Han menar att förskrivare i större utsträckning bör utnyttja möjligheten att värdera och begränsa giltighetstiden för antibiotikarecept, för att minska de felaktiga uttagen.

– Antibiotikaresistens är potentiellt ett av våra största problem i framtiden, både nationellt och internationellt. Därför borde vi använda alla sätt vi kan för att minska den felaktiga antibiotikaanvändningen som annars riskerar att driva på resistensutvecklingen, säger han.

– Det handlar även om signalvärden om vad som är prioriterade ställningstaganden i vården. Därför bör nya rutiner tydliggöra behovet av detta.

Johan Olofsson är också ledamot i Apotekarsocietetens styrelse och i en nyligen publicerad skrivelse uppmanar nu Apotekarsocieteten till att förskrivning av antibiotika ”i största möjliga mån tidsbegränsas”.

Enstaka veckor

Med skrivelsen, som är publicerad på Apotekarsocietetens hemsida, riktar sig föreningen till alla aktörer inom hälso- och sjukvården som förskriver antibiotika. Den exakta giltighetstiden måste diskuteras inom professionen, skriver Apotekarsocieteten, men anger att det inom primärvården kan handla om “några enstaka veckor”.

– Möjligheten att begränsa giltighetstiden för antibiotikarecept finns redan i dag men används mycket sällan. Genom att göra det tar vi ytterligare steg mot en klok antibiotikaanvändning och en minskad spridning av antibiotikaresistens, säger Karin Meyer, vd för Apotekarsocieteten.

Akut händelse

I det nationella nätverket Strama har man länge verkat för en rationell antibiotikaanvändning och mot antibiotikaresistens. Stephan Stenmark, smittskyddsöverläkare och ordförande i Strama, har inga uppgifter om hur vanligt det är att antibiotika hämtas ut långt efter förskrivningstillfället. Han säger dock att det kan innebära risker både för patienten och för resistensutvecklingen.

– Stramas ingång i antibiotikaresistensarbetet är att patienten ska få en så bra behandling som möjligt. I de allra flesta är ett behov antibiotikabehandling kopplat till en akut händelse med färska symtom och besvär som leder till en läkarbedömning och ett beslut om förskrivning.

I vissa fall kan antibiotika förskrivas under längre tid och som ”vänta och se-recept”, men det utgör en liten del.

Bra för patientsäkerheten

Stephan Stenmark håller med om att förskrivare skulle kunna utnyttja möjligheten att tidsbegränsa antibiotikarecepten, fram för allt för att främja patientsäkerheten.

– Som patient tänker man kanske att det är samma infektion som man hade tidigare och hämtar ut antibiotika från ett gammalt recept. Men risken finns att det är en annan infektion, kanske allvarligare, som kräver en ny bedömning och kanske annan behandling, säger Stephan Stenmark.

Han påpekar också att en minskad felaktig användning är positivt ur ett antibiotikaresistensperspektiv, men tror inte att en begränsad giltighetstid kommer att ge utslag i statistiken över antibiotikaförsäljning.

– Det är mer en medicinsk säkerhetsfråga.

Möjligt för regionerna

Ett recept är vanligen giltigt i ett år från förskrivningsdatumet. Vid förskrivningen kan dock giltighetstiden redan i dag begränsas genom att förskrivaren anger ett annat slutdatum.

Stephan Stenmark säger att många regioner redan arbetar med så kallade receptfavoriter. Det innebär att man som förskrivare kan välja mellan ett antal förifyllda mallar vid förskrivning av till exempel antibiotika för vanligt förekommande infektioner. I dessa mallar kan också giltighetstiden för receptet vara förifylld.

– Det här är något jag tror att regionerna kan arbeta fram och genomföra själva i samarbete med de lokala Strama-grupperna och läkemedelskommittéerna, säger Stephan Stenmark.