Annons
”Vaccin mot coronaviruset tidigast om fem år”
Pressträff med representanter för Läkemedelsindustriföreningen Lif om läkemedelsbranschens arbete mot det nya coronaviruset. Fr v: Anders Blanck, vd, Jonas Vikman, samhällspolitisk chef samt Bengt Mattson, sakkunnig policy.

”Vaccin mot coronaviruset tidigast om fem år”

Även med den snabbaste tekniken dröjer det minst fem år innan ett godkänt coronavaccin finns på marknaden.

27 feb 2020, kl 14:56
0

Efterfrågan på vaccin och andra läkemedel mot det nya coronaviruset och sjukdomen covid-19 är stor. I dagsläget finns inga godkända sådana på marknaden och är heller inte att vänta inom den närmaste framtiden, även om man skyndar på utvecklingen.

– Om vi pratar om ett färdigt vaccin som är godkänt och klart av myndigheterna och som genomgått alla nödvändiga studier kommer det att ta minst fem år, sade Anders Blanck, vd för Läkemedelsindustriföreningen, Lif, på en pressträff tidigare i dag torsdag.

Coronavaccin inte enda alternativet

Det betyder dock inte att sjukvården står helt utan behandlingsalternativ. Patienter som insjuknat i covid-19 har i stället behandlats med redan befintliga antivirala läkemedel som hiv-läkemedlet Kaletra (lopinavir, ritornavir) och/eller den experimentella substansen remdesivir, som Läkemedelsvärlden berättat om tidigare.

Exakt hur effektiva de är mot covid-19 vet man inte än utan detta måste utvärderas på ett systematiskt sätt.

Två kliniska prövningar med remdesivir har nyligen inletts i Kina där substansen ska testas i en grupp med svår sjuka patienter och i en med genomsnittligt sjuka.

– Enligt Världshälsoorganisationen WHO är remdesivir den mest lovande läkemedelskandidaten mot covid-19 just nu, sade Jonas Vikman, samhällspolitisk chef på Lif och vaccinexpert.

Ny teknik för vaccin

Bland de vaccinprojekt som kommit längst i utvecklingen är ett som drivs av det amerikanska läkemedelsbolaget Moderna ihop med bland andra Astrazeneca och MSD. Det är en typ av RNA-vaccin och metoden innebär att man framställer budbärar-RNA (mRNA) för det antigen man vill skapa ett immunsvar mot.

Detta injiceras i en muskel där det med hjälp av kroppens egna ribosomer framställer proteinet (antigenet) som sedan visas upp för immunförsvaret och orsakar ett immunsvar, en teknik Läkemedelsvärlden berättat om tidigare.

– Här har man på väldigt kort tid tagit fram en första vaccinkandidat med ett RNA-vaccin mot det nya coronaviruset, sade Jonas Vikman.

Enligt Vikman ska bolagen börja med kliniska prövningar med RNA-vaccinet i slutet av april. Då på en liten grupp friska försökspersoner för att studera säkerhet och antikroppssvar.

Men även om inga godkända läkemedel mot coronaviruset kommer att hinna utvecklas inom de närmaste åren finns som sagt möjlighet för patienter att få behandling inom ramen för kliniska studier.

Osäkert för svenska patienter

Hur den möjligheten kommer att se ut för eventuella svenska patienter återstår dock att se. En förutsättning för att en studie ska förläggas i Sverige är att det finns tillräcklig många patienter. Det skrala patientunderlaget kan därmed vara till nackdel för Sverige.

– Det beror helt på hur prövningen ser ut. Vi förutsätter att svenska myndigheter och svenska aktörer, som vi själva, är aktiva för att säkerställa att den här typen av prövningar förläggs till Sverige, för det är ingen självklarhet, sade Anders Blanck.

Ytterligare ett sätt för eventuella svenska patienter att få tillgång till de experimentella läkemedlen är inom ramen för ett så kallat ”compassionate use”-program. Det innebär att läkemedelsföretagen tillhandahåller icke godkända läkemedel till patienter där andra behandlingsalternativ saknas.

– I Italien och Spanien ser man nu över möjligheten att utnyttja compassionate use-program för att säkerställa att patienter med covid-19 får behandling, sade Bengt Mattson, sakkunnig policyfrågor på Lif, vid pressträffen.