Annons
Vetenskapsrådet satsar på svensk virusforskning

Vetenskapsrådet satsar på svensk virusforskning

En särskild satsning på svensk virusforskning ska göra oss bättre rustade inför nästa virusutbrott, skriver VR.

27 feb 2020, kl 14:15
0

Vetenskapsrådet, VR, har beslutat att göra en särskild satsning på svensk virusforskning. VR framhåller att den pågående covid-19-epidemin i världen tydligt visar att det behövs mer kunskap om virus som hotar människors hälsa.

Fler globala virusinfektioner kommer att komma efter den här. VR vill bidra till att vi då är bättre rustade. Rådet gör nu därför en så kallad särskild satsning för att stärka svensk virusforskning.

Långsiktigt stöd till virusforskning

– Vetenskapsrådet planerar att utlysa medel för forskning om virusinfektioner som inte är behandlingsbara i nuläget, för att bidra till långsiktig uppbyggnad av forskningsområdet i Sverige.

Det säger i ett pressuttalande Jan-Ingvar Jönsson, huvudsekreterare för medicin och hälsa vid Vetenskapsrådet.

VR anser att svensk virusforskning på många sätt står sig bra internationellt. Det gäller bland annat forskningen om cellulära och molekylära mekanismer för virusinfektioner Det gäller också  forskning om hur infektioner uppstår och identifiering av targets för nya läkemedel.

Men det finns även kunskapsluckor, framhåller VR i ett pressmeddelande. Till exempel saknas fungerande behandling och vaccin för de flesta virussjukdomar.

Workshop i vår

För att förbereda utlysningen av anslaget för virusforskning kartlägger VR nu forskningen i Sverige. Som ett led i detta kommer VR under våren att arrangera en workshop. Där ska forskare och andra intressenter diskutera vilka insatser som gör bäst nytta för att stärka forskningen på området.

– Resultatet av workshopen kommer hjälpa oss med inriktningen på utlysningen, säger Jan-Ingvar Jönsson.

VR:s beslut kommer bara några veckor efter att 17 svenska virusforskare i en debattartikel i Dagens nyheter efterlyste ett riktat svenskt program för att stödja inhemsk virusforskning.