Annons

Utspel om rådgivning

Kronans apotek vill att regeringen utreder ett utökat rådgivningsansvar för apoteken.

6 maj 2014, kl 09:36
2

Annons

Kronans apotek vill få betalt för utökad rådgivning.

I ett utspel, publicerat i en skrift ”Apoteksmiljarden” från kedjan Kronans apotek argumenterar vd Lars Birkeland och informationsdirektör Andreas Rosenlund för att apoteken ska få en större roll i vårdkedjan och få betalt för det. 

Idag har farmaceuterna på apotek bland annat ansvar för att kontrollera att recepten är korrekta, att hållbarheten är tillräcklig, att förpackningen är felfri, att patienten har rätt kombination av läkemedel och att patienten vet och kan använda läkemedlet som det är tänkt. De här arbetsuppgifterna får apoteken betalt för via den så kallade handelsmarginalen.

Att apoteken skulle kunna bli en viktigare del i vårdkedjan och få ersättning för utökat rådgivningsansvar är något som apoteksbranschen länge argumenterat för. Socialminister Göran Hägglund sade sig inför omregleringen inte heller vara främmande för tanken.

Lars Birkeland och Andreas Rosenlund föreslår att apoteken till exempel skulle få ersättning för läkemedelssamtal för kroniker som har flera läkemedel, göra uppföljningar av vissa behandlingar, förlänga recept och vaccinera.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Vi gör redan idag en betydande insats vad gäller läkemedelsanvändningen för kroniker men om vi fick ersättning skulle vi kunna göra ett bättre jobb.

  2. Uppföljningar av vissa behandlingar, förlängning av recept och vaccineringar kräver läkarkompetens, varför Kronans förslag verkar vara helt omotiverat.
    Kommersiella orsaker torde inte skapa ännu större kaos i den redan sjuka sjukvården.