Annons
Treklöverutredningen är klar
Vill se skärpningar för receptfri handel
Det smärtlindrande läkemedlet Voltaren innehåller den aktiva substansen diklofenak som har en negativ påverkan på djurlivet. Den receptfria försäljningen av gel med diklofenak utanför apotek är omdiskuterad. Foto: Produktbild

Vill se skärpningar för receptfri handel

I sitt slutbetänkande föreslår utredningen bland annat miljökrav på receptfria läkemedel utanför apotek.

18 jan 2024, kl 08:49
0

Den så kallade Treklöverutredningen vill höja kraven på receptfri handel utanför apotek. Utredningen föreslår att man ska ställa särskilda miljökrav på läkemedel som får säljas i till exempel livsmedelsaffärer och på bensinmackar.

Ett annat förslag i slutbetänkandet är att Sverige ska införa tillståndsplikt för företag som inte är apotek och vill sälja receptfria läkemedel.

Utredning med många uppdrag

Treklöverutredningen, med utredaren Anna-Lena Sörensson i spetsen, fick sitt smeknamn på grund av att den har haft flera parallella uppdrag med olika inriktningar.

I maj 2022 redovisade den, som Läkemedelsvärlden rapporterade, ett delbetänkande. Där föreslog utredningen att det ska bli förbjudet för apotek och vårdgivare att korsäga varandra.

Igår lämnade Treklöverutredningen sitt slutbetänkande till socialminister Acko Ankarberg Johansson (KD).

Slutbetänkandet innehåller förslag om såväl effektivare tillsyn över apotek som bättre skydd vid läkemedelsskador och olika skärpningar för receptfri handel utanför apotek.

Stora brister i receptfri handel

Läkemedelsvärlden berättade nyligen om stora problem med olika brister i försäljningen av receptfria läkemedel utanför apotek. Det finns omkring 5 300 försäljningsställen i landet som har anmält till Läkemedelsverket att de bedriver sådan handel.

Det är kommunerna som ska sköta tillsynen av den här försäljningen, men tillsynens omfattning varierar kraftigt från kommun till kommun. Några har enligt egna uppgifter inte gjort några tillsynsbesök alls.

De kommuner som gör tillsynsbesök i receptfri handel utanför apotek hittar mycket ofta olika typer av brister som kan påverka säkerheten för konsumenterna. Utgångna läkemedel och felaktig förvaring är två exempel.

Utredaren föreslår tillståndskrav

I artikeln efterlyste Läkemedelsverket krav på tillstånd för att få sälja receptfria mediciner.

– Genom att införa tillståndsplikt visar man att området är viktigt. Det kan höja statusen och kunskapsnivån både hos kommunerna och i handeln och göra att det här arbetet får högre prioritet, sa gruppchef Caroline Sundström till Läkemedelsvärlden.

Treklöverutredningen går på samma linje och föreslår nu därför en tillståndsplikt för receptfri handel. Företag som inte är apotek och vill sälja receptfria läkemedel ska göra en ansökan till Läkemedelsverket.

Tydligare tillsynsansvar

Vidare föreslår utredningen att Läkemedelsverket och kommunerna ska få ett gemensamt ansvar för tillsynen på detta område, och att de ska samordna sin tillsyn. Kommunerna ska också få rätt att meddela förelägganden och förbud förenade med vite om försäljningsställen inte lever upp till kraven i regelverket.

Utredaren vill även förtydliga att Läkemedelsverket har ansvar att vägleda kommunerna i deras tillsyn. Samtidigt ska E-hälsomyndigheten få en sekretessbrytande skyldighet att lämna ut uppgifter till Läkemedelsverket och kommunerna om receptfri handel.

Vill införa miljökrav

En annan av de skärpningar som utredningen vill se gäller vilka receptfria läkemedel som man ska få sälja utanför apotek. Här föreslår utredaren att ett miljökriterium ska läggas till i de krav man ställer på sådana läkemedel.

Receptfria läkemedel som är särskilt miljöskadliga ska genom detta enbart finnas på apotek.

En nyhet som utredningen föreslår är att företag som marknadsför ett receptfritt läkemedel ska ansöka hos Läkemedelsverket om att det ska få säljas utanför apotek. Vid sin prövning av ansökan ska då Läkemedelsverket även ta hänsyn till hur läkemedlet kan påverka miljön.

Exemplet diklofenak

Utredaren lyfter fram det omdiskuterade exemplet med det smärtlindrande antiinflammatoriska läkemedlet diklofenak. När rester av diklofenak hamnar i miljön har det välkända skadliga effekter på djurlivet.

I gel- och krämform uppfyller det dock nuvarande krav på receptfria läkemedel utanför apotek.

“Trots att det råder konsensus om diklofenaks miljöskadliga effekter är det alltså i dagsläget inte möjligt för Läkemedelsverket att besluta att detaljhandel med sådana läkemedel med beredningsformen gel eller kräm endast får bedrivas på öppenvårdsapotek”, skriver utredaren som vill ändra på detta.

Treklöverutredningens olika förslag kommer enligt ett pressmeddelande nu att “beredas i regeringskansliet”.