Om heta läkemedelsfrågor under 2024
Stora forskningsframsteg, nya viktiga läkemedel och stora utmaningar för sjukvården. Läkemedelsvärldens chefredaktör Helene Wallskär och medicinreporter Anna Bäsén i ett nyfiket samtal om läkemedelsåret 2024 i senaste avsnittet av nya Läkemedelspodden. Foto: Vindar Akat

Om heta läkemedelsfrågor under 2024

Nyfikna funderingar på ett spännande läkemedelsår från Läkemedelsvärldens redaktion i ett specialavsnitt av nya Läkemedelspodden.

19 jan 2024, kl 08:30
0

Annons

Läkemedelsvärldens chefredaktör Helene Wallskär och medicinreporter Anna Bäsén samtalar i ett specialavsnitt av nya Läkemedelspodden om heta ämnen de är nyfikna på och kommer att bevaka under 2024. Du kan lyssna på avsnittet genom att klicka här.

Det är ett händelserikt läkemedelsår vi påbörjar, tycker redaktionen. Svensk forskning gör stora framsteg. Vi får effektiva läkemedel som ger nytt hopp till många patienter och deras anhöriga.

Samtidigt innebär nya dyra behandlingar att myndigheter och hälso- och sjukvård står inför svåra prioriteringar. För vilka patienter ska få nya effektiva men kostsamma mediciner när budgeten redan är så ansträngd?

Om beredskap i nya Läkemedelspodden

Vi lever dessutom i en orolig värld. Det är krig i Europa och svenskarna uppmanas vara beredda på krig även i vårt land.

Hur slår oron i världen mot de redan så besvärliga läkemedelsbristerna och hur påverkar det oss som privatpersoner?

Om det och mycket annat kan du höra i det senaste avsnittet som släpps under fredagen.

Nyfikna på läkemedel och medicinteknik

Läkemedelspodden är, som vi skriver i vår innehållsdeklaration, en ”nyfiken podd om läkemedel och medicinteknik”.

Podden vänder sig till dig som tycker att det är spännande och viktigt med läkemedel och medicinteknik. Kanske arbetar du inom vården, på apotek, inom läkemedelsindustrin, är forskare eller beslutsfattare. Eller så är du bara intresserad av dessa frågor ändå.

Med Läkemedelspodden i dina lurar får du ta del av samhällsdebatt, aktuell forskning och samtal om vardagsfrågor kring läkemedel och medicinteknik.

Covidläkemedel och mirakelelixir

Du får också möta kunniga experter inom olika områden. I första avsnittet berättar virusforskaren Ali Mirazimi om hur han tar fram stoppmedicin mot covid.

I andra avsnittet, som publicerades strax före jul, möter vi apotekaren och forskaren Nils-Otto Ahnfelt som gett ett svenskt mirakelelixir från 1700-talet nytt liv.

Ibland kan det hända att vi på Läkemedelsvärldens redaktion, som i senaste avsnittet, inte kan hålla oss ifrån att själva fundera och diskutera.

Podden görs av oss på Läkemedelsvärlden i samarbete med vår moderorganisation Apotekarsocieteten.

Programledare för Läkemedelspodden är medicinreporter Anna Bäsén. Producent och ansvarig utgivare är LmV:s chefredaktör Helene Wallskär.

Tipsa Läkemedelspodden

Vi önskar er god lyssning! Sen vill vi förstås gärna veta vad just du vill veta mer om, det kan vara ett intressant ämne eller en spännande person.

Hör av dig om du har förslag på något du vill att vi ska ta upp i Läkemedelspodden. Du kan mejla på tips@lakemedelsvarlden.se.

Du hittar Läkemedelspodden finns där poddar finns. Alla avsnitt av Läkemedelspodden finns också att lyssna på gratis på Läkemedelspoddens hemsida.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng