Utredning föreslår åtkomst till egen journal via nätet

Patientdatautredningen överlämnar sannolikt sitt huvudbetänkande till socialministern nästa vecka. Man vill bland annat tillåta privatpersoner att få direktåtkomst till
sin egen patientjournal via internet.

12 okt 2006, kl 15:05
0

Nästa vecka kommer den försenade Patientdatautredningen sannolikt att överlämna sitt huvudbetänkande till socialminister Göran Hägglund.

Man kommer bland annat att föreslå ett nytt regelsystem som ska göra det möjligt för vårdgivare inom hälso- och sjukvården att ta del av patientuppgifter som en annan vårdgivare har registrerat.

Utredarna vill också tillåta privatpersoner att få direktåtkomst till
den egna patientjournalen via internet.

Ett projekt med denna inriktning i Uppsala läns landsting häromåret stoppades efter att länsrätten kommit fram till att åtkomst till den egna patientjournalen via internet inte var förenligt med gällande lagstiftning.

? Vi tycker att dagens lagstiftning är otidsenlig med tanke på vilka möjligheter dagens informationsteknik erbjuder. Vi föreslår därför att vårdgivare ska få rätt att låta enskilda patienter ta del av sina patientuppgifter, säger Sigurd Heuman, ordförande i
Patientdatautredningen till nyhetsbrevet Pharma Online.

Vad gäller de läkemedelsfrågor som omfattas av utredningen kommer man att begära förlängd utredningstid.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng