USA-lobbyister satsar på demokraterna

Den amerikanska läkemedelsindustrin fortsätter satsa stora summor på politisk lobbying. Förra året gick 168 miljoner dollar åt till att påverka politikerna. En ökning med 32 procent jämfört med året innan.

12 aug 2008, kl 13:23
0

En skillnad mot året innan, är enligt organisationen Center for Public Integrity som publicerat rapporten, att industrin använt mer pengar för att påverka demokratiska politiker jämfört med republikaner. 2006 fick det Demokratiska partiet bara en tredjedel av de pengagåvor som industrin delade ut.

Förutom bidrag till de två partierna har pengar bland annat använts för att lobba mot ett lagförslag om att begränsa marknadsföringen av receptbelagda läkemedel. Andra viktiga frågor har varit att blockera möjligheterna att importera billiga generika och försvara patent.

Precis som tidigare år är det branschorganisationen Pharmaceutical Research and Manufactures of America (PhRMA) som spenderat mest på lobbying, närmare 23 miljoner dollar förra året, jämfört med cirka 18 miljoner dollar 2006.
Bland de enskilda företagen toppar Amgen listan följt av Pfizer.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng