Internetapotek till Högsta domstolen

Sex män som åtalats och dömts i Svea hovrätt för att ha drivit internetapotek har överklagat domen till Högsta domstolen.

12 aug 2008, kl 11:36
0

I början av sommaren fick sex män dömda för att ha sålt läkemedel skärpta straff i Svea hovrätt. I tingsrätten dömdes huvudmännen till sju års fängelse, för grovt narkotikabrott.

Däremot ansåg tingsrätten i Attunda inte att männen brutit mot läkemedelslagen trots att de också sålt andra receptbelagda läkemedel. Tingsrätten menade att männen inte brutit mot läkemedelslagen, eftersom vare sig läkemedlen eller kunderna befunnit sig i Sverige.
Svea Hovrätt gjorde dock en annan bedömning.
? Jag kunde visa att verksamheten bedrivits från Sverige och att hemsidorna sköttes härifrån, där männen är bosatta, säger kammaråklagare Chatrine Rudström.
Hovrätten skärpte straffet och dömde ligan också för brott mot läkemedelslagen. Huvudmännen fick nu åtta års fängelse.
? Ungefär ett av åren är för olaga handel med läkemedel. I dag är minimistraffet för grovt narkotikabrott två år och maxstraffet för olaga läkemedelshandel två år, förklarar åklagaren skillnaden i straff för de två brotten.

Totalt beräknas
verksamheten ha inbringat runt 40 miljoner kronor, åtminstone hälften av summan gäller försäljning av icke narkotikaklassade, men receptbelagda läkemedel.
Högsta domstolen har ännu inte beslutat om målet får prövningstillstånd.

Kärnfrågan för
försvaret är att man inte anser att männen kan dömas för brott mot läkemedelsagen, eftersom vare sig de försålda läkemedlen eller kunderna funnits i Sverige.
Åklagaren anser att det lands lagar varifrån varorna bjuds ut bör gälla.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng