Annons

Stark lobby bakom pandemibeslutet

Flera av de rådgivare som WHO anlitar i frågor som rör influensabedömningar arbetar också för läkemedelsindustrin. Därmed var också industrin involverad när världshälsoorganisationen tog beslutet att svininfluensan är en pandemi och förordade vaccinering. Det hävdas i en artikel i den danska tidningen Information.

17 nov 2009, kl 17:02
1

Annons

Att flera av WHO:s rådgivare också står på läkemedelsindustrins lönelistor innebär att företagen haft stora möjligheter att påverka världshälsoorganisationens beslut. Något som bland annat epidemiologen vid Cochrane Center i Rom beskriver som problematiskt i den danska tidningen Information.
? Det som gör det bekymmersamt är att många av dem skriver under med andra titlar, som inte talar om deras koppling till industrin, menar han.
Och i den norska dagstidningen Vårt land är också chefredaktören för norska Dagens Medicin kritisk till kopplingen.

WHO:s talesman
Gregory Härtl tillbakavisar dock kritiken och menar att det är naturligt att läkemedelsbranschen deltar i WHO:s möten.
? Alla har något att bidra med, industrin, frivilligorganisationer liksom professionen. På så sätt samlar vi in information.
Men menar han, rådgivarna är inte med och röstar och har därmed inte inflytande över beslutet och de kan bara uttala sig om de blir tillfrågade.

På tidningens
fråga om inte WHO borde offentliggöra rådgivares finansiella intressen svarar Gregory Härtl att man kanske ska titta på det.
Enligt Investeringsbanken JP Morgans beräkningar kommer läkemedelsindustrin i år att ta emot vaccinbeställningar motsvarande 60 miljarder kronor, varav en stor del kommer just från beställningar av H1N1-vacciner.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Detta har man läst om förut på nätet, men det har alltid viftats bort som ren nonsens. När vi nu ser hur saker & ting av största vikt för folkhälsan på vår jord hanteras, måste omedelbara åtgärder vidtagas för att säkerställa opartiska beslut & riktiga underlag.

    Nu måste vår Regering aggera omedelbart här på hemmaplan & samtidigt att vår statsminister Fredrik Reinfeldt omedelbart tar initiativ till omedelbara åtgärder på EU-nivå för liknande åtgärder, medans Sverige är ordförande land i EU.

    Lobbing från företag måste granskas, lika så alla som finns på olika lönelister, har konton eller tillgångar till konton hos Stiftelser, Truster mm. för att dölja tillgången till pengar osv, i skatteparadis mm