Annons

Läkemedelsgenomgång på nätet

Företaget Pharmtech introducerar nu läkemedelsgenomgångar som patienter eller anhöriga kan göra själva på nätet.

17 nov 2009, kl 11:58
3

Till introduktionspriset 165 kronor kan patienter själva eller anhöriga göra sin egen läkemedelsgenomgång. Det är företaget Pharmtech som nu lanserar läkemedelsgenomgångar för allmänheten.

Efter att
man matat in listan på sina läkemedel och betalat får man resultatet.
? Resultatet från inmatningen bygger på interaktionsregistret från Fass och Socialstyrelsens kvalitetsindikatorer för äldre patienter. Systemet identifierar också dubbleringar på substansnivå, säger Laila Yakob, apotekare på företaget.

Tjänsten som
  lanseras är främst inriktad på äldres läkemedelsanvändning. Men ytterligare funktioner planeras.
? Vi ska också ta fram tjänster för graviditet och läkemedel, amning och läkemedel, bilkörning och solning i kombination med läkemedel, säger Laila Yakob.

3 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Har precis matat in min svärmors läkemedel (hon tar 17 olika piller varje dag) och fick svar på en gång !!! Hur enkelt och bra som helst. Nu tar vi med oss resultatet med alla interaktioner och dubbleringar till doktorn så får han utvärdera vilka piller hon ska ha kvar och vilka som inte behövs helt enkelt. Mycket smart och enkelt framförallt ! Gå in på tryggmedicin.se för att testa själva ! Rekommenderar tjänsten starkt till alla som har en anhörig/anhöriga som man är orolig för. Det är värt det.

  2. “Svar på en gång och interaktionsregister från Fass”
    Är detta en automatiskt genererad tjänst eller är det en apotekare som gör bedömningen?
    I praktiken skulle detta kunna gå att göra gratis på fass i så fall, bara man slår in sina läkemedel “ett i taget”.
    Tas bara kliniskt relevanta interaktioner upp eller är det allt som kan tänkas vara en interaktion i fass, ex järntabletter etc?
    Tas i beaktande hur länge personen stått på de olika läkemedlen, eller effekten av utsättande?
    När det blir en sådan här odynamisk utvärdering som genererar en ganska intetsägande lista med interaktioner så kan den generella allmänheten bli presumtivt upprörda av saker som kanske saknar relevans, som kan tänkas i fallet med Sigrid här ovan, är det bra?
    Hur länge är “svar på en gång”?

    Kontentan torde vara att en dator inte kan ersätta en riktig människas roll än på ett bra tag.

  3. 1. Det känns som man lurar patienter på pengar, när det finns gratislösningar för detta. Dels finns det på Fass.se Min Fass, där man kan lägga in läkemedelslistor för en eller flera personer och få samma kontroller, gratis. Man kan också använda sig av interaktionskontrollen på Janusinfo.se. Gratis, och har mer uppdaterad information om interaktioner, samt verkningsmekanismer för interaktionen, och referenser till de studier som ligger till grund för den. Alternativt kan man i många fall gå till sin vårdcentral och lätt få ut interaktionerna. Janusinfo finns inbyggt i många journalsystem.
    2. När man arbetar med läkemedelsgenomgångar som apotekare, så tar det lång tid, år, att lära sig vilka interaktioner som faktiskt är relevanta. Jag skulle säga att kanske 10-20% av C-interaktionerna är kliniskt relevanta. Dessutom har man då tillgång till journaler med bland annat diagnoser och lab-värden. Det ger en mycket bättre läkemedelsgenomgång. Det som är bra med dessa elektroniska genomgångar är kanske att man kan uppmärksamma patienten på att det finns möjliga problem. Det är dock samtidigt en risk för att patienten skräms av informationen och slutar ta sina livsviktiga läkemedel.
    3. Det verkar som Pharmtech själva försöker “boosta” sina pressmeddelanden. Se kommentar från Sigrid 55 år från Uppsala. Jämför den med kommentaren från Ingrid 52 år från Gävle på DagensApoteks hemsida 55 år. Om jag ska vara ärlig så tror jag inte att de två kommentarerna är äkta. När man har läst många artiklar och kommentarer på dessa två internetsidor så sticker dessa ut från det normala.
    4. Ingert Nilsson, varför godkänner ni denna “reklam” som denna artikel är, rakt av? Om jag vore journalist inom medicin och farmaci skulle jag läsa på själv och ställa relevanta frågor, som tex mina punkter 1 och 2. Det är svårt att betrakta Läkemedelsvärlden som seriös i dagsläget.