Annons

Många vill påverka USAs hälsoreform

Med stundande reformer inom sjukvårdspolitiken gör de amerikanska
aktörerna sitt bästa får att få vara med på tåget. En kartläggning
gjort av konsumentorganisationen Consumer Watchdog visar
att läkemedelsföretagen har gett över 3 miljoner dollar till
beslutsfattare de senaste åren.

10 mar 2009, kl 12:53
0

Sedan 2005 försäkringsbolag inom hälso- och sjukvården sänkt 2,2 miljoner dollar till de tio viktigaste personerna i den amerikanska senaten och representanthuset.  Under samma period har läkemedelsindustrin försett de viktigaste beslutsfattarna på området med 3,3 miljoner dollar. Siffrorna presenterades på måndagen av den amerikanska konsumenträttsorganisationen Consumer Watchdog.

Pengaflödena ökade ju mer presidentvalet närmade sig vilket tyder på aktörernas vilja att hålla sig väl med de som ska stifta nya lagar på sjukvårdsområdet. En av de senatorerna som fått mest är republikanernas presidentkandidat John McCain, rapporterar Washington Post. Han har de senaste fyra åren fått 546 000 dollar av aktörer inom hälso- och sjukvårdsområdet.

Efter valet har fokus för lobbygrupperna riktats mot den nyinstallerade presidenten. Ett av målen för Barack Obama är att få fler amerikaner att få en hälso- och sjukvårdsförsäkring, viket han klargjorde i sitt tal till kongressen i förra veckan.  Han har också annonserat att av det stora stimulanspaket på 787 miljarder dollar ska 1,1 miljarder gå till ett nytt råd liknande det svenska TLV och brittiska NICE, som ska försöka skapa en form av kontroll av ökande läkemedelskostnader. Dessutom har han öppnat upp för att tillåta import av läkemedel till USA, något som ororar de stora inhemska läkemedelsproducenterna.

Förändringarna kommer enligt Consumer Watchdog göra att lobbyverksamheten från industri och försäkringsbolag blir än mer omfattande . Jerry Flanagan, ansvarig för hälso- och sjukvårdsfrågor på organisationer menar att det är viktigt att lyfta fram de ekonomiska kopplingarna eftersom det finns stor risk att beslutsfattare kan påverkas av de olika aktörerna.

Barack Obama själv ingick inte i studien eftersom han inte längre sitter i kongressen men han under sin valkampanj fick han 2 miljoner dollar av aktörer inom läkemedelsindustrin och försäkring. Alla dessa kom dock från privatpersoner eftersom Obama sagt nej till donationer från lobbyorganisationer.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng