Annons

Vitamin C kan förhindra gikt

Män drabbas mer sällan av gikt om de får tillräckliga mängder vitamin
C. Det visar en omfattande amerikansk studie som publicerats i Archives
of Internal Medicine.

10 mar 2009, kl 11:02
1

Annons

Den frossande mannens sjukdom, som gikt tidigare har kallats, är den vanligaste inflammatoriska ledsjukdomen hos män. Sjukdomen beror på att det bildas kristaller av urinsyra i lederna som gör att det uppstår en inflammation.

Forskarna bakom studien undersökte kopplingen mellan gikt och vitamin C. Nästan 47 000 män deltog och följdes i 20 år, från 1986 till 2006. Forskarna undersökte männens kostvanor vart fjärde år och det totala intaget av vitamin C via kost eller kosttillskott beräknades. Vartannat år samlade forskarna information om eventuella giktsymtom eller en sjukdomsdiagnos.

Efter 20 år fick 1317 deltagare diagnosen gikt. Efter att forskarna har analyserat alla resultat kom de fram till att de män som fick mellan 500 och 999 milligram C vitamin i sig dagligen löpte 17 procents lägre risk att drabbas av gikt jämfört med de som mindre än 250 milligram vitamin C varje dag. De som åt mellan 1000 och 1499 milligram vitamin C minskade sin risk att drabbas av gikt med 34 procent och de som fick en ännu högre daglig dos av vitamin C minskade sin risk med hela 45 procent.

Anledningen till att vitamin C minskar risken för gikt kan vara att vitamin C förbättrar njurfunktionen så att njurarna kan absorbera urinsyra vars ansamling orsakar gikt, tror forskarna.

Enligt det amerikanska Institute of Medicine ska vi inte äta mer än 2000 milligram vitamin C per dag. Både det svenska Livsmedelsverket och Institute of Medicine rekommenderar en daglig dos av vitamin C på minst 75 milligram, men noterar att den rekommenderade dosen kan variera beroende på ålder, kön och det allmänna hälsotillståndet.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Dubbel nobelpristagaren, Linus Pauling intog 18,000 mg C vitamin dagligen och levde tills han var 93 år. Tiotusentals människor i västvärlden intar dagligen mer än 2,000 mg dagligen av C vitamin och mår mycket bra av det. Enda problemet är lös mage vid doser över 4,000 mg som vissa får. Uppmuntra människor att inta höga doser. Det förebygger många sjukdomar och håller folk friska. Det gynnar folkhälsan och minskar kostnader för sjukvården.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng