USA godkänner generika för att minska läkemedelsbristen.

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten snabbar på godkännanden för att minska läkemedelsbristen.

5 feb 2013, kl 17:40
0

FDA har godkänt den första generiska versionen av cancerläkemedlet Doxil, doxorubicin. Injektionsvätskan som också marknadsförs i Sverige men under andra namn används bland annat för att behandla äggstockscancer, Kaposis sarkom och multipelt myelom.

Med det här godkännandet hoppas myndigheten att lätta på den bristsituation som nu pågått i drygt en månad och drabbat tusentals patienter.

Brist på Doxil, som i USA tillverkas av Johnson & Johnson, uppstod när företaget som på uppdrag av J&J tillverkar läkemedlen suspenderades i november 2011 på grund av kvalitetsproblem. Produktionsenheten som ligger i Ohio har fortfarande inte blivit godkänd för produktion. Enligt FDA har företaget upprepade gånger brutit mot god tillverkningssed.
För att minska bristen godkände FDA i februari förra året tillfällig import av läkemedlet Lipodox från en produktionsenhet som egentligen inte är godkänd i USA. Den importen kommer att fortsätta en tid till. Men när leveranserna från den godkända generikatillverkningen möter den förväntade efterfrågan kommer det tillfälliga tillståndet att dras in.
Brist på vissa läkemedel har varit ett problem i USA sedan något år tillbaka. I oktober 2011 beslutade president Obama att frågan skulle prioriteras.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng