Annons

USA diskuterar värdebaserad prissättning

Vissa amerikanska experter menar att priserna på läkemedel i USA bör utgå ifrån värdet behandlingen har för patienterna.

26 okt 2015, kl 10:19
0

Annons

I USA har en diskussion om de höga priserna på receptbelagda läkemedel diskuterats en tid.

En expertpanel av medicinska experter menar i ett uttalande att man behöver finna ett sätt att anpassa priserna till det värde ett läkemedel har för patientnyttan istället för som idag fri prissättning. Ett system liknade till exempel den svenska värdebaserade prissättning som TLV använder.
– Idag är det omöjligt för amerikaner att veta när man blir lurad eller när ett läkemedel är värd sitt pris, menade en av experterna Steven Pearson, ordförande för det oberoende Institutet för Klinisk och ekonomisk granskning som utvärderar nya läkemedels kostnadseffektivitet.

Den demokratiska presidentkandidaten Hillary Clinton har nyligen föreslagit ett tak på priserna.
Men flera i expertpanelen menade att förslag som att försäkringsprogrammet  Medicare skulle få befogenhet att förhandla om läkemedelspriser på samma sätt som institutionen gör när det gäller en del andra vårdkostnader var orealistiskt och problematiskt.
– I det här landet är vi ljusår från en utveckling där Medicare kommer att få någon sorts befogenhet att besluta om läkemedelspriser, menade Steven Pearson, enligt Reuters nyhetsbyrå.

Allvaret i det nuvarande systemet exemplifierades av ordförande för cancerorganisationen ”American Society of Clinical Oncology´s:
– Jag är bestört över hur många amerikaner som går i konkurs på grund av upprörande höga priser.
Han efterlyste ett systematiskt sätt att avgöra vilket värde en ny cancermedicin har för patienterna och föreslog ett system där företag får betalt för läkemedlen när de visar sig fungera, pay for perfomance som det kallas.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng